Mesík: Sú orgány boja so zločinom naozaj nezávislé? Budú vyšetrovať aj vysoko postavených otcov špajdľovania?

0
Juraj Mesík, analytik globálnych trendov a rizík (Foto:TASR)

“Ja tvrdím, že šlo o spreneveru oficiálne pol miliardy eur, reálne to ale asi bude ešte viac, lebo pochybujem, že v tom čísle sú napríklad náklady armády na jej účasť v celej tejto tunelovačke,” hovorí o celoplošnom testovaní analytik globálnych rizík Juraj Mesík.

Európska komisia chce zriadiť portfólio desiatich potenciálnych liekov proti covid-19. Do októbra plánujú autorizovať tri nové liečivé prípravky a prípadne ďalšie dva do konca roka. Na liečbu je v EÚ zatiaľ schválené len antivirotikum remdesivir. Myslíte, že príde rad aj na ivermectin?

To neviem, ale evidentná je jedna vec: EMA, FDA a iné úrady nemajú problémy schvaľovať na masové používanie novo vyvinuté super-drahé lieky v cene pár tisíc eur za balenie, ktorých účinnosť a vedľajšie účinky boli testované pár mesiacov na pár tisíc ľuďoch. Problém im robí schváliť super-lacné lieky po 1 euro za balenie,  vysoko účinné, super-bezpečné a otestované na stovkách miliónov ľudí, ako je ivermectin. Zatiaľ ich za to nikto nevyšetruje a Európania sú napriek miliónu mŕtvych spoluobčanov zdá sa celkom spokojní. Dokedy taký stav vydrží, neviem odhadnúť. 

Ilustračná snímka. Zdravotná sestra a lekár sa starajú o pacienta s ochorením COVID-19 . (Foto: TASR/AP)

Liečba, o ktorej  vy dlhodobo  hovoríte ako o priorite, sa  teda  stáva aj prioritou EÚ. Lebo samotné očkovanie problém nerieši. „Očkovanie zachraňuje životy, ale zatiaľ nedokáže zlikvidovať COVID-19. Potrebujeme silné postrčenie v oblasti liečby, aby sme obmedzili potrebu hospitalizácií, urýchlili čas zotavenia a znížili úmrtnosť,“ vyjadrila sa eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová. Nie je to trošku  neskoro,  takéto vyjadrenie? Alebo si máme vydýchnuť, že lepšie neskôr ako nikdy, čo  ale ťažko pochopia príbuzní obetí, ktoré sa možno dali  zachrániť?

Dobré ráno pani Kyriakides! Kde ste boli, keď v Európe mesačne zomierali stovky tisíc ľudí? Na partičke s Matovičom a Krajčím?  Včera som sa dočítal, že to došlo už aj vedeniu WHO a teraz hlásajú že  “Presvedčenie niektorých politikov, že pandémiu sa podarí zastaviť len očkovaním, je podľa WHO mylné.” Začiatkom novembra 2020 som uverejnil dokument „Návrh opatrení na zníženie zdravotných a ekonomických dopadov pandémie COVID”, poslal ho niekoľkým členom Matovičovej vlády a od 14. 11. 2020 je každému verejne dostupný na webe.

Karpatské médiá ho ako jeden muž odignorovali a počas celého masakru Slovákov boli hlásnymi trúbami profesorov s mozgami pracujúcimi na polovičný výkon (nikto nech sa neuráža, ja len jedného z nich citujem!) a ďalších, poberajúcich desiatky tisíc eur ročne na „všimnom“ od farmakofiriem.  

Ako vnímate aktuálny stav liečby pacientov na covid-19  na Slovensku?  Je to  už lepšie a v poriadku?  

Myslím, že o „stave liečby na Slovensku“ je ťažké hovoriť: na Slovensku sú aj špičkoví lekári, ktorí preliečili stovky pacientov s covidom a nezomrel im prakticky žiadny, a aj takí, ktorí „liečili“ podľa nariadenia vlády z 26.10.2020 známeho ako „Terapeutický manažment pacientov s COVID-19“, teda až kým bolo neskoro nijako, a keď sa už ľudia dusili, pumpovali do nich remdesivir. Výsledok je zatiaľ viac ako 17 200 mŕtvych občanov Slovenska. Na rozdiel od zimy a skorej jari dnes ale viac lekárov pozná protokoly I-MASK a MATH + a tí šťastnejší pacienti, ktorých lieči táto časť lekárov sa vedia aspoň v niektorých lekárňach už aj na Slovensku dostať k ivermectinu.

Počet obetí, našťastie, klesá, javí sa to ako pozitívny trend, či?

Žiadny strom nerastie do neba a Slovensko bolo na špici svetového umierania (v prepočte na milión obyvateľov) po dlhé mesiace, takže je prirodzené, že počet obetí klesá. Okrem toho je tu jar a s ňou slnko a vitamín D, oveľa lepší prístup k ivermectinu, lepšie poznanie I-MASK protokolu medzi verejnosťou aj lekármi, stovky životov zachránili dobrovoľní liečitelia bez lekárskych titulov. Ale na oslavné ódy je veľmi – veľmi skoro: včera napríklad oficiálne zomrelo na Slovensku 44 obetí covidu – v Dánsku to bolo 22 krát menej, v Portugalsku tiež len dvaja – no a v Nórsku alebo Fínsku žiadny. Takže tak je to s tými úspechmi Druhej Matovičovej vlády v „krotení epidémie“. Viac ako na Slovensku sa aj dnes zomiera v Európe len v Maďarsku a v pár balkánskych krajinách – v Bosne a Hercegovine, Severnom Macedónsku či Bulharsku.

Podľa bývalého riaditeľa NCZI  to s očkovaním nevyzerá úplne dobre,  pri najoptimistickejších  variantoch to videl na 48 percent ľudí v lete, ale to nie je dosť na kolektívnu imunitu. Čo to teda znamená pre ľudí a vývoj covid-19?

Znamená to to, čo hovorím od jesene: jediná efektívna stratégia boja s pandémiou je taká, ktorá sa opiera o všetky štyri stratégie boja s epidémiami: o opatrenia na zábranu prenosu, o aktívnu profylaxiu, o efektívnu a včasnú liečbu a o očkovanie. Núteným šprtaním sa v nosoch, nekonečnými lockdownami a núteným očkovaním sa dá dosiahnuť len to, čo Matovičova vláda dosiahla: masové zomieranie a hlboká nedôvera najmenej polovice občanov voči korupčno-plagiátorskej vláde.

Odvolaný bývalý riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií Róbert Suja to s mierou očkovania nevidel na Slovensku optimisticky. (Foto: SITA)

Asi by nebolo od veci pozrieť sa napríklad aj na to, kto zarába na covide. Aktuálne sa hovorí o štátnom tajomníkovi na ministerstve zdravotníctva, ktorý priznal, že vlastní 20 odberných miest. Štát za jedno miesto platí cca. 25 000 eur  aj ak by  tam nikto  neprišiel. Asi nebude jediný…  

Bohužiaľ, to čo je pre občanov séria osobných tragédií a ekonomická devastácia, je pre malú cynickú menšinu príležitosť fantasticky sa nabaliť. V tomto je epidémia ako vojna: ľudia zomierajú a mestá sa menia na ruiny, ale obchodníci s nábojmi (špajdľovači), s mínami (predajcovia remdesiviru) a inými drahými zbraňami (dovozcovia „nových liekov“ či vakcín) bohatnú. Oficiálne pol miliardy – reálne to bude oveľa viac – eur spreneverených na špajdľovanie nosov je toho klasická ukážka, nabalili sa ale aj obchodníci s remdesivirom alebo s vakcínami. Taký Pfizer si vďaka epidémii údajne tento rok príde na 26 miliárd dolárov (viac ako 21 a pol miliardy eur). To už je pekná suma – z tej sa dá zaplatiť kde-kdo a nejeden profesor, doktorka, politik, či karpatský redaktor sa dajú najať na kdejaké služby a službičky.

Archív. Celoplošné testovanie stálo vyše 486 000 000 eur. Bratislava, sobota 7.11. 2020 (Foto: TASR)

Celoplošné  testovanie  stálo  takmer  pol  miliardy eur  – tá informácia len tak  nejako preplávala priestorom… Nemalo by sa riešiť a preskúmavať, kto na  tom zarobil a akú efektivitu to malo?  To sú obrovské peniaze…

Ja tvrdím, že šlo o spreneveru oficiálne pol miliardy eur, reálne to ale asi bude ešte viac, lebo pochybujem, že v tom čísle sú napríklad náklady armády na jej účasť v celej tejto tunelovačke. Problém je, že pol miliardy je suma, ktorú si drvivá väčšina ľudí vôbec nevie predstaviť – úplatok 2000 eur si predstaviť vedia, ale pol miliardy sa vymyká predstavivosti. Takže si to predstavte ako 5000 bytov pre tie politikmi teraz akútne tak milované mladé rodiny po 100 000 eur. Alebo oddlženie všetkých nemocníc na Slovensku.  Výsledok špajdľovania je pritom úplne jednoznačný: na jeho začiatku sme mali najmenej obetí covidu na milión ľudí v celej Európe – a o 6 mesiacov neskôr tu máme viac ako 17 200 čerstvých hrobov a v celosvetovom rebríčku zomierania sme na pevnom 7. mieste – po Maďarsku, Česku a krajinách Balkánu.

Táto obrovská sprenevera verejných peňazí by samozrejme mala byť dôsledne vyšetrená a jej páchatelia by za ňu mali niesť osobnú zodpovednosť – vrátane zodpovednosti svojim majetkom. A to, či sa politici aj obohatili, alebo konali v dobrom úmysle a obohatili sa „len“ iní – to je z pohľadu občanov, ktorí boli o tie peniaze navždy pripravení skutočne len vedľajšia vec! Ale či sú orgány boja so zločinom a súdy u nás tak nezávislé, aby si trúfli vyšetrovať a spravodlivo súdiť aj tak vysoko postavených páchateľov ako sú otcovia špajdľovania a „Terapeutického manažmentu pacientov s COVID-19“, to ukážu až ďalšie mesiace a roky.

- Reklama -