Pre Spišiakov je vo vakcinačnom centre pripravená vakcína od spoločnosti Moderna

0
Zdravotná sestra ukazuje ampulku s vakcínou proti novému koronavírusu od firmy Moderna. (Foto: TASR/AP)

Na východe Slovenska sa už vo veľkom očkuje aj v Spišskej Novej Vsi. Prevádzku veľkokapacitného očkovacieho centra tam dnes spustil Košický samosprávny kraj (KSK). Cieľom je zvýšiť dostupnosť vakcín pre obyvateľov Spiša. Centrum zriadili v priestoroch telocvične Hotelovej akadémie na Markušovskej ceste. Ako informoval predseda KSK Rastislav Trnka, počas prvého očkovacieho víkendu budú očkovať vakcínou od spoločnosti Moderna.

Po Košiciach a Michalovciach ide o tretie krajské veľkokapacitné očkovacie centrum. Trnka potvrdil záujem Spišiakov o testovanie. „Od otvorenia čakárne sa na očkovanie prihlásilo viac ako 3-tisíc ľudí, v náhradníckom systéme máme ďalších približne tisíc záujemcov. Aj preto sme sa rozhodli, že očkovať tu budeme dva dni za sebou, a to v sobotu a v nedeľu,“ vysvetlil. Zaočkovať tak vedia približne 2 400 záujemcov. Veľkokapacitné očkovacie centrum má osem registračných a päť vakcinačných kójí.

Vakcína od spoločnosti Moderna je určená ľuďom nad 50 rokov veku a pre chronicky chorých. Podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR kraj očkuje aj sprievodné osoby, ktoré prídu so seniormi starším ako 70 rokov. Úrad KSK pripomína, že táto možnosť platí len v prípade, ak senior ide na prvú dávku a sprevádzajúci seniora má viac ako 18 rokov. Po novom sa musí vopred cez čakáreň Národného centra zdravotníckych informácií zaregistrovať aj sprievodná osoba. Odporúča sa, aby sa sprievod zaregistroval skôr ako senior, v opačnom prípade hrozí, že systém mu pridelí termín skôr, ako sa stihne zaregistrovať aj sprievod.

Vstup do očkovacieho centra v Spišskej Novej Vsi je z Markušovskej cesty 8. Východ sa nachádza na rovnakej ulici za kruhovým objazdom. Parkovanie je možné na parkovisku na mieste starej autobusovej stanice. Očkovacie centrum je dnes v prevádzke 9:00 do 17:00. V nedeľu bude otvorené o hodinu skôr.

- Reklama -