Briti budú môcť od 17. mája cestovať do nízkorizikových krajín bez karantény po návrate

0
Ľudia sedia a popíjajú na letných terasách reštaurácií v štvrti Soho v centrálnom Londýne 12. apríla 2021. (Foto: TASR/AP)

Medzi krajiny s nízkym rizikom nákazy Británia zaradila Portugalsko, Island či Izrael ale nie Francúzsko, Španielsko či Grécko.

Obyvatelia Veľkej Británie už v druhej polovici mája budú môcť cestovať napríklad do Portugalska, na Island či do Izraela bez povinnej karantény po návrate domov. Minister dopravy Grant Shapps oznámil, že celoplošný zákaz dovoleniek v zahraničí nahradí systém rozdelenia krajín do skupín s nízkym, stredným a vysokým rizikom nákazy koronavírusom. Dodal, že ide o prvé „predbežné kroky smerom k uvoľneniu medzinárodného cestovania”.

Do skupiny dvanástich oblastí s nízkym rizikom Británia zaradila aj Gibraltár, Faerské ostrovy a Falklandské ostrovy ale nie významné turistické destinácie, ako sú Francúzsko, Španielsko a Grécko. Briti, ktorí pocestujú do týchto štátov, budú musieť po návrate absolvovať desaťdňovú izoláciu. Zákaz všetkých okrem nevyhnutných ciest bude naďalej platiť pre také štáty, ako sú India, Turecko a Maledivy, v ktorých sú vážne ohniská infekcií koronavírusom.

Povolenie cestovania do krajín s nízkym rizikom nákazy nadobudne platnosť 17. mája. Od rovnakého dátumu budú môcť v Anglicku otvoriť interiérové priestory puby a reštaurácie. Divadlá a kiná budú môcť začať fungovať s využitím polovičnej kapacity.

- Reklama -