Baránek: Zhovievavosť vlády voči svojim prehreškom znechucuje voličov

0
Politický analytik Ján Baránek (Autor: Facebook)

Dlhodobo má vláda veľkú mieru zhovievavosti voči svojim prehreškom a to takú, akú v minulosti u súčasnej opozície vôbec neakceptovali – vyhlásil pre ParlamentneListy.sk politický analytik Ján Baránek. A daňovo-odvodová reforma podľa neho určite spustí nejakú krízu.

Po víkende bude parlament riešiť odvolávanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). Výsledok je viac menej zrejmý, opozičné návrhy sa podľa koaličných poslancov OĽaNO nepodporujú. Ako to vnímate?

To je tá protikorupčná agenda v ich podaní, že budú postihovať len korupciu alebo nepoctivosť predošlej garnitúry, ale nie svoju. Dlhodobo majú veľmi veľkú mieru zhovievavosti voči svojim prehreškom a to takú, akú v minulosti u súčasnej opozície vôbec neakceptovali. Veď si stačí spomenúť ako Matovič vykrikoval pri Dankovi, že je plagiátor a podvodník… Oni proste bezostyšne to, čo veľmi silno a intenzívne kritizovali u súčasnej opozície, tak bezostyšne robia to isté bez vyvodzovania dôsledkov.

Ako na to reagujú voliči?

Samozrejme, že znechutením. Posilňuje to nedôveru v politikov a politiku.

Áno, volič si asi povie, že všetci najskôr ohromne rozprávajú a potom inak konajú… Kto z toho aktuálne podľa vás profituje?

Paradoxne, už to nahráva aj Ficovi. Všetky tie protipandemické opatrenia, nepomoc a vôbec to čo tu oni robia spôsobuje, že časti voličov sa Ficova vláda zdá ako menšie zlo. Preto Smer-SD stúpa. Nezmyselné a drahé testovanie, ktoré nám zvýšilo úmrtnosť… A do toho všetkého príde Matovič s tým, že zvyšuje dane. Tak, samozrejme, že to ľudí dostane do kolien a sú zmätení.

Tých 25 percent minister financií nepotvrdil.

Stále sa nimi šermuje v istých položkách, veď ten človek klame. Klame aj v tom, že na tom robili od augusta, do tej tlačovky nikdy nepovedal ani slovo o tom, že pracuje na reforme daňovo-odvodového systému. Ako sa mu dá veriť?

Slovenský živnostenský zväz po tej tlačovke vydal stanovisko, aby minister financií prestal urážať živnostníkov, ktorí podľa Matoviča vyciciavajú systém, na rozdiel od poctivých zamestnancov. Upozornili ho, že si nevedia predstaviť, kde chce zamestnať 1 a pol milióna ľudí, teda živnostníkov a ľudí, ktorých zamestnávajú.

On je šialený blázon. Je daňový podvodník, plagiátor a má najmenšie právo kohokoľvek obviňovať. Je dokázaný podvodník, minimálne s diplomovkou. On chce zlikvidovať aj živnostníkov? Kvôli nejakým prídavkom, ktoré sú nezmyslom… Prorodinná politika sa nerobí tupým rozdávaním peňazí, ale daňovými úľavami, keď už to chce riešiť.

Otázka je, či vôbec má šancu takáto reforma na schválenie – SaS a Za ľudí už avizovali, že cez nich neprejde. Spôsobí to ďalšiu koaličnú krízu?

Bude z toho určite nejaká kríza. On si týmto spôsobom len zvyšuje padajúcu popularitu, prepadá sa v prieskumoch ako politik, aj ako strana.

Ako vidíte priechodnosť referenda? Prezidentský palác overuje podpisy a ľudia čakajú ako zareaguje prezidentka.

Všetci rátajú s tým, že ho prezidentka dá na ústavný súd. Ale ona vzišla z Progresívneho Slovenska, ktoré by predčasné voľby potrebovalo. Na to málokto myslí a to je dôvod, prečo ja nie som si istý, že ona to naozaj dá na Ústavný súd SR. V minulosti sme tu už tiež nejaké referendá mali… Prezidentka by to vzhľadom na to, že je z Progresívneho Slovenska, ktoré je mimoparlamentnou stranou, ale má preferencie na stranu parlamentnú, nemala dať na ústavný súd, v ich záujme sú predčasné voľby.

Prezidentka je ale predsa len prezidentkou všetkých občanov, takže pozrime sa na to takto.

Ak je prezidentkou všetkých občanov, má naozaj ťažké rozhodovanie. Sám by som na jej mieste musel veľmi rozmýšľať. Aj keď moja motivácia je iná ako jej motivácia: pre mňa je motivácia, aby neboli predčasné voľby tá, že koalícia Hlas, Progresívne Slovensko a SaS je pre mňa ako konzervatívneho voliča nočnou morou. Na druhej strane je otázka, či toto je lepšie, títo sociálni kati.

- Reklama -