Brazília: Policajná operácia, ktorá zanechala 25 mŕtvych, vyvolala vlnu kritiky

0
Aktivisti a príbuzní obetí zapálili sviečky a na transparente majú odkaz: „Prestaňte nás zabíjať“. (Foto: SITA/AP Photo/Silvia Izquierdo)

Policajná operácia v brazílskom Riu de Janeiro, ktorá vo štvrtok vyústila do úmrtia 25 ľudí, vyvolala vlnu kritiky a obvinení z týrania a mimosúdnych popráv. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva vyzval na nezávislé vyšetrovanie incidentu s tým, že v Brazílii badať „dlhodobý trend zbytočných a neprimeraných“ policajných operácií zameraných proti prevažne chudobným komunitám. Výkonná riaditeľka brazílskej pobočky Amnesty International Jurema Werneck štvrtkové udalosti označila za „masaker“, informuje spravodajský portál BBC.

Operáciu vo favele Jacarezinho spustila polícia, aby po ročnom vyšetrovaní, ktoré naznačovalo, že gangy verbujú deti, zatkla 21 ľudí. Bola to najsmrteľnejšia operácia v histórii mesta a zomrel pri nej aj jeden policajt. Obyvatelia tvrdia, že policajti zabíjali podozrivých, ktorí sa chceli vzdať, a vstupovali do domov bez povolenia. Na akcii sa podľa polície zúčastnilo zhruba 200 policajtov a ozbrojený vrtuľník s ostreľovačom. V oblasti pôsobí jedna z najväčších zločineckých organizácií v Brazílii Comando Vermelho.

Polícia popiera pochybenie pri svojom konaní a tvrdí, že policajti konali v sebaobrane. Policajti tiež zatkli šesť osôb. Mŕtvych podozrivých ešte neidentifikovali.

Polícia v akcii proti údajným obchodníkom s drogami v Rio de Janeiro. (Foto: SITA/AP/Silvia Izquierdo)

Televízny vrtuľník nahral ťažko ozbrojených podozrivých, ako skáču zo striech. Zúfalí obyvatelia na sociálnych sieťach zase zverejnili zábery intenzívnych prestreliek, pričom hovorili, že im policajti vtrhli do domov a použili nadmerné násilie.

Verejná obhajkyňa Maria Júlia Miranda uviedla, že sa na ňu obrátili obyvatelia a povedali jej, že jedného podozrivého zabili v izbe osemročného dievčatka a rodina bola svedkom údajnej popravy. Miranda uviedla, že ju pri návšteve šokovalo množstvo krvi a stopy po guľkách. Podľa jej slov tiež existujú dôkazy, že miesta činu neboli zachované a hýbalo sa s telami. „V týchto prípadoch to bola pravdepodobne poprava,“ skonštatovala.

Ľudskoprávne skupiny, vrátane Amnesty International, tiež uviedli, že dostali správy aj zábery od obyvateľov, ktorí hovorili o tom, že im policajti vtrhli do domov a že ľudia prišli o život, aj keď už nepredstavovali žiadnu hrozbu.

Operácia sa uskutočnila aj napriek rozhodnutiu súdu, ktorý v júni obmedzil policajné akcie v chudobných štvrtiach Ria počas pandémie, pokiaľ nie sú považované za nevyhnutné. Prokuratúra štátu Rio de Janeiro oznámila, že spustí v súvislosti s prípadom vyšetrovanie a podobný krok avizovala aj polícia.

Rio de Janeiro je jedno z najnásilnejších miest v Brazílii a rozsiahle oblasti tam sú pod kontrolou zločincov, z ktorých mnohí majú väzby na mocných obchodníkov s drogami. Bezpečnostné zložky sú tam často obviňované z neprimeranej sily počas svojich protizločineckých operácií.

- Reklama -