Koziak: Z Matoviča sršalo populistické amatérstvo. Proti Kolíkovej sa obracia, že má “ťah na bránu”

0
Tomáš Koziak, politológ, rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore (Foto: archív T.Koziaka)

Okolo Borisa Kollára (Sme rodina) sa vytvára divná kasta ľudí, myslí si o debate ku kolúznej väzbe politológ Tomáš Koziak z Vysokej školy politických a spoločenských vied Kutná Hora. A Matovičova (OĽANO) daňovo-odvodová reforma? Tri čísla na jednom slajde? To vážne?

Ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí) si zavolali na koberec poslanci Sme rodina, ich líder Boris Kollár povedal, že ďalšia šanca na nový reštart koalície už nebude, daňovo-odvodová reforma Igora Matoviča zatiaľ nezaujala a zožala od koaličných partnerov kritiku. Sme na prahu ďalšej koaličnej krízy?

Zatiaľ to tak nevyzerá. Ale sú niektoré momenty, ktoré tú koaličnú krízu môžu spustiť.

Napríklad?

Jednou z nich je daňová reforma, tá má z vymenovaných vecí najväčší potenciál koaličnej krízy.

Súčasťou daňovo-odvodovej reformy je aj dvesto eur na dieťa. Čo si myslíte o tomto návrhu? Nezdá sa vám, že sa politici zo všetkých strán predbiehajú kto dá viac prorodinný návrh?

Poviem to tak, že Fico by to pred voľbami neurobil lepšie. Pripomína mi to jeho predvolebné dôchodky. Očakával by som od Matoviča pri takýchto dôležitých návrhoch, ktoré budú mať silný dopad na štátny rozpočet, že predloží argumenty, názory renomovaných ekonómov, oprie sa o čísla aký to bude mať dopad na štátny rozpočet. On dal na jeden slajd tri čísla, ale to sa takto neprezentuje. Zaváňalo to populistickým amatérstvom. To z toho sršalo. Na druhej strane treba povedať, že reformu treba spraviť, vláda to mala aj v programovom vyhlásení, ale musia si k tomu sadnúť ekonómovia a rozoberať každý dopad. A nie na základe insitného prístupu bez zdôvodnenia. Tá tlačovka priniesla veľmi málo informácií. Konkrétna argumentácia chýbala a to môže byť problém nielen z vecnej stránky, ale byť aj problémom pre koaličných partnerov. Viem si predstaviť, že toto môže spôsobiť koaličnú krízu. Ale je tam ešte jeden dôležitý moment, a to bolo spomenutých 25% DPH. Je pravda, že on s tým neoperoval a vytiahol to niekto tak, že to spôsobilo problém a bolo to neprofesionálne. Bolo to vypustenie falošnej informácie a to bolo zvláštne. V tomto prípade treba dať Matovičovi za pravdu, stalo sa niečo, čo sa stať nemalo. Okamžite prišla hystéria, že sa ide zvyšovať DPH.

Odvolávaniu bude už na najbližšej mimoriadnej schôdzi čeliť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, pritom paradoxne kritika odborníkov smeruje skôr na ministerstvo kultúry a pôdohospodárstva…

A školstva, by som doplnil. Začína sa proti pani ministerke Kolíkovej obracať to, že má ťah na bránku a jej ministerstvo robí dobré veci, ktoré nemusia byť pre niekoho, nielen z koalície, príjemné. Mám na mysli súdnu reformu, tlak na zľahčenie kolúznej väzby. Najväčším jej kritikom sa v tomto ukázal Boris Kollár, jednoznačne kvôli Pčolinskému. Dokedy tam exriaditeľ SIS nebol, nezaujímalo ho to a ide o jeho tlak na Kolíkovú, aby pristúpila na zjemnenie kolúznej väzby. Je to veľmi nápadné. Pri ňom sa vytvára kasta “našich” ľudí, kvôli ktorým sme ochotní zmeniť aj zákony.

Je pravdou, že vláda nevyužila šancu presadiť cez pandémiu nepopulárne reformy? Je to daň za silné fokusovanie na covid?

Argumentácia je správna, fakt je ten, že stále má šancu prísť s týmito opatrenia napríklad kvôli sanovaniu ekonomiky. Kríza tu stále je, dôsledky sa stále len odkrývajú. Šanca je, ale žiadne aktivity vlády týmto smerom vidieť nie je.

- Reklama -