VIA IURIS: Matovičova plánová daňová reforma môže byť pre občianske organizácie likvidačná

0
Na snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) (Foto: TASR)

Plánovaná daňovo-odvodová reforma ministerstva financií môže byť pre občianske organizácie v niektorých prípadoch likvidačná. Uviedla to líderka občianskeho piliera organizácie Via Iuris Ivana Kohutková. Po novom by podľa plánovanej reformy mohli daň darovať organizáciám len fyzické osoby, pričom sadzba asignácie by sa znížila z 2 percent na 1, 5 percenta.

„Naše prekvapenie je o to väčšie, že len pred pár dňami sa vláda znovuprijatím programového vyhlásenia zaviazala k podpore a spolupráci s občianskou spoločnosťou, pričom tak zásadnú zmenu vo financovaní organizácií občianskeho sektora očividne pripravuje za zatvorenými dverami,“ napísala Kohútková.

Finálna podoba daňovej a odvodovej reformy Slovenska bude známa o niekoľko týždňov, pravdepodobne o dva. Podľa ministra financií Igora Matoviča Slovensko potrebuje poctivú a prorodinnú reformu, ktorá zjednoduší daňový systém a dane budú spravodlivé a férové. Chce zaviesť príspevok 200 eur na dieťa mesačne až do jeho dospelosti. Tiež zjednodušiť daňovo-odvodový systém tak, aby v prípade zamestnaneckého pomeru bola z ceny práce odpočítateľná len jedna daň a jeden odvod. Cieľom reformy sú aj férové dane, čo v praxi znamená, že všetci ľudia budú za rovnakú formu práce pre toho istého zamestnávateľa platiť tie isté dane a odvody.

- Reklama -