Košice: Mesto dostane 10 nových električiek

0
Foto: Dopravný podnik mesta Košice

Košice dostanú desať nových električiek za viac ako 25 miliónov eur. Nákup nových koľajových vozidiel odsúhlasila ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová. „Ak chceme dosiahnuť, aby čoraz viac ľudí miesto áut využívalo verejnú dopravu, musíme im ponúknuť kvalitnú a spoľahlivú alternatívu. K zlepšeniu života v Košiciach teraz prispeje desať nových električiek, ktorých nákup bude financovaný z eurofondov,“ uviedla vicepremiérka Remišová, ktorej ministerstvo plní úlohu koordinátora eurofondov. Vyhlasovateľom vyzvania z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra bude Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

Oprávneným žiadateľom o európske zdroje je v tomto prípade Dopravný podnik mesta Košice. Prostriedky z eurofondov vo výške 25,3 milióna eur sú určené na financovanie druhej časti projektu Obnova vozidlového parku električiek v Košiciach. Vďaka eurofondom nahradí električky na hranici životnosti v košickej hromadnej doprave desať nových obojsmerných vozidiel. Výrazne sa tak znížia vibrácie a úroveň hluku, čo prispeje k lepšej kvalite života v okolí tratí. Keďže nové električky budú nízkopodlažné, uľahčí sa a zrýchli tiež nástup a výstup cestujúcim so zhoršenou pohyblivosťou, ale napríklad aj s kočíkom. Súbežne so zvýšením plynulosti prevádzky a prepravnej rýchlosti prinesie tiež nižšiu spotrebu trakčnej energie.

„Verejná osobná doprava je jednou z oblastí, v ktorej Slovensku výraznou mierou pomáhajú financie z európskych zdrojov. Obnova vozidlového parku a investície do dopravnej infraštruktúry v slovenských mestách budú pokračovať. Naším spoločným cieľom je podpora riešení, ktoré ľuďom prinesú kvalitnejší život v zdravšom prostredí,“ dodala Remišová.

- Reklama -