V rómskych komunitách by sa malo očkovať vakcínou Johnson & Johnson

0
Ilustračné foto: rómska osada neďaleko obce Rudňany (Autor: ReproFoto: youtube)

Očkovanie v rómskych osadách by sa podľa poslanca Petra Polláka ml. (OĽaNO) malo vykonávať prostredníctvom vakcíny Johnson & Johnson. Ako dnes uviedol na tlačovej besede, z konzultácií s rezortom zdravotníctva totiž vyplynulo, že táto vakcína bude najlepšou voľbou, keďže ju stačí aplikovať jednorazovou dávkou.

„Je dosť možné, že by sme nevedeli zaočkovať druhou dávkou taký počet ľudí ako tou prvou,” povedal Pollák. Rómovia však podľa neho majú záujem aj o vakcínu Sputnik V. „Samozrejme, aj k týmto ľuďom sa dostala informácia o Sputniku,” povedal poslanec s tým, že záujem o Sputnik vychádza z minulosti, keď boli Rómovia očkovaní len ruskými vakcínami.

Podľa poslanca hnutia Jána Heráka situácia v očkovaní Rómov momentálne nie je zlá, ale ani postačujúca. V marginalizovaných komunitách podľa neho totiž existuje aj strach z očkovania. Z tohto dôvodu chce Rómov a iných príslušníkov marginalizovaných komunít povzbudiť a vyzvať, aby sa nebáli. „Sú vytvorené mobilné očkovacie jednotky, ktoré sú ochotné ísť priamo do rómskych osád,” povedal Herák s tým, že očkovanie je prostriedok, aby sa Rómovia aj iní občania „dostali k slobode”.

Pomáhať pri organizovaní očkovania by podľa Heráka mohli samosprávy ako aj sociálni pracovníci. „Verím, že nikto ich neodmietne a pomôže ich naviesť k očkovaniu,” dodal.

- Reklama -