Poľsko: Poslanci schválili plán výdavkov v rámci európskeho fondu obnovy

0
Poľskí poslanci počas hlasovania - niektorí v parlamente, iní na diaľku. (Foto: SITA/AP)

Poslanci v Poľsku v utorok odsúhlasili plán výdavkov v sume 58 miliárd eur, ktoré krajina očakáva z pandemického fondu obnovy Európskej únie (EÚ). Na mimoriadnej schôdzi parlamentu ho schválili v pomere hlasov 290 za 33 proti a 133 poslancov sa zdržalo hlasovania.

Poľský Národný plán obnovy, ktorý už predložili Európskej komisii, sa vláde podarilo presadiť s podporou opozičnej strany Ľavica a centristickej skupiny Poľsko 2050. Menšia strana ministra spravodlivosti Zbigniewa Ziobra bola proti vládnemu plánu, pretože financie sú spojené s právnym štátom v členských krajinách, čo pre Poľsko predstavuje problém.

Poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro, (uprostred s tabletom) a členovia jeho malej poľskej strany Solidarita, ktorá je partnerom vládnej pravicovej koalície, po rozhodujúcom hlasovaní v parlamente o Pláne obnovy. (Foto: SITA/AP)

Premiér Mateusz Morawiecki pred hlasovaním nazval plán obnovy „druhým Marshallovým plánom“ a povedal, že hlasovanie v jeho prospech je hlasovaním za rozvoj Poľska a silnú pozíciu krajiny v európskej dvadsaťsedmičke. „Toto rozhodnutie je jedno z najdôležitejších pre nadchádzajúcich 10 – 20 rokov,“doplnil predseda vlády.

Ako tiež povedal, peniaze pôjdu najmä na infraštruktúru, ako sú nové cesty a energetické systémy, ale tiež na nemocnice a školy. Ľavicová opozícia trvala na tom, že plán podporí, keď peniaze poputujú aj samosprávam a na lacné bývanie.

Členovia poľskej vlády s premiérom Mateuszom Morawieckim po hlasovaní o Pláne obnovy. (Foto: SITA/AP)

Poslanci, ktorí plán kritizovali, argumentovali, že ho neprekonzultovali so samosprávami, ktoré by mali byť hlavnými recipientmi peňazí. Požadovali tiež mechanizmus na kontrolu výdavkov.

Cieľom plánu obnovy EÚ v hodnote 750 miliárd eur je podporiť členské štáty v zotavovaní sa po škodách, ktoré na ich ekonomikách napáchala pandémia koronavírusu. Každý členský štát musí predstaviť svoj schválený národný plán obnovy predtým, než únia uvoľní peniaze na obnovu.

Poslanci poľského parlamentu fotia výsledok rozhodujúceho hlasovania v parlamente o Pláne obnovy v poľskej Varšave v utorok 4. mája 2021. (Foto: SITA/AP)
- Reklama -