Pfizer za prvý štvrťrok vykázal zisk 4,88 miliardy dolárov

0
logo firmy Pfizer pred firemným sídlom v Montreale. Foto: TASR/AP

 Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer zlepšila prognózu svojich tržieb v tomto roku vzhľadom na rozsiahlu distribúciu jej vakcín proti ochoreniu COVID-19 a silnému výkonu ostatných oblastí jej podnikania. Firma za prvý kvartál vykázala zisk 4,88 miliardy dolárov čiže 86 centov na akciu. Jej zisk za január až marec po úprave o jednorazové položky bol v sume 93 centov na akciu. Prekonala tak očakávanie trhu, že bude vo výške 79 centov na akciu.

Tržby farmaceutickej firmy za prvý štvrťrok dosiahli sumu 14,58 miliardy dolárov, čiže pohodlne prekonali prognózu analytikov, že budú v objeme 13,49 miliardy dolárov. Za celý rok Pfizer očakáva zisk v pásme 3,55 až 3,65 dolára na akciu pri tržbách 70,5 až 72,5 miliardy dolárov.

Spoločnosť sídliaca v New Yorku produkuje stovky miliónov dávok očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 a pokračuje vo výskume porovnávajúcom jej účinnosť v rôznych skupinách pacientov, ako sú tínedžeri či ľudia s problémami imunitného systému. Pfizer uviedol, že v tomto roku môže vyrobiť dve miliardy dávok vakcíny, ktorú vyvinul v spolupráci s nemeckým partnerom BioNTech.

pozn. 1 EUR = 1,2044 USD

- Reklama -