Parlament dal Hegerovej vláde dôveru

0
Predseda vlády SR Eduard Heger po hlasovaní o Programovom vyhlásení vlády (PVV) Eduarda Hegera a vyslovení dôvery v rámci rokovania 27. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 4. máj 2021. (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) schválili programové vyhlásenie vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) a vyslovili jej tým dôveru. Za hlasovalo 89 členov zákonodarného orgánu, proti bolo 55 poslancov, nezdržal sa nikto. Hlasovaním sa tak skončila 27. schôdza parlamentu.

Ešte pred hlasovaním vystúpil v pléne premiér, ktorý dnešné hlasovanie o Programovom vyhlásení vlády (PVV) označil za oslavu parlamentnej demokracie. Opozíciu vyzval, aby bola v prístupe k nemu korektná a spravodlivá. „Budeme radi, ak návrhy vlády nájdu podporu aj v radoch opozície,” uviedol Heger. PVV podľa neho vychádza z princípov, na ktorých bolo postavené po minuloročných parlamentných voľbách.

„Už vtedy bolo programové vyhlásenie vlády kvalitné a ambiciózne. Dnes k tomu máme aj plán obnovy, čo v histórii Slovenska ešte nikdy nebolo, aby malo PVV a akčný plán obnovy Slovenska. Čaká nás veľa výziev, keďže Slovensko sme prevzali v zanedbanom stave a aj koronavírus v našej krajine zanechal výraznú stopu, ktorá sa nedá prehliadnuť,” doplnil. Predseda vlády sa na záver svojho vystúpenia poďakoval podpredsedom vlády, ministrom a koaličným poslancom, ktorí vznik novej vlády umožnili.

Prioritou vlády bude podľa premiéra Eduarda Hegera naďalej podpora rodiny a vytváranie priaznivých podmienok pre podnikanie a prácu. Heger dodal, že chcú pokračovať v boji proti korupcii, za očistu Slovenska a plánujú rozumne a transparentne spravovať verejné prostriedky. Zároveň podotkol, že dôležitá je aj spolupráca so samosprávami, ktorá bude tiež pilierom novej vlády.

Vláda sa v programovom vyhlásení zaväzuje, že v riadení verejných výdavkov bude dôsledne presadzovať princípy hodnoty za peniaze, aby sa z vybratých daní a odvodov dosiahol maximálny úžitok pre občanov. Zvýšiť chce kvalitu vzdelávania a poskytovania zdravotnej starostlivosti. Sľubuje nastaviť dotačné pravidlá v poľnohospodárstve tak, aby bola podporená produkcia s vyššou pridanou hodnotou a zvýšil sa tak podiel domácich potravín na trhu. „Nepoľavíme v posilňovaní sociálnych istôt občanov, sme odhodlaní uskutočňovať účinné kroky pri odstraňovaní chudoby a segregácie sociálne vylúčených spoločenstiev,” píše sa ďalej v PVV. Vláda SR vysoko hodnotí členstvo Slovenska v Európskej únii a je si plne vedomá záväzkov v rámci Severoatlantickej aliancie, „ktorá je bezpečnostnou zárukou pre našich občanov, že môžu žiť v mieri.”

Zľava v popredí: Minister financií SR Igor Matovič, podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová a predseda vlády SR Eduard Heger po hlasovaní o Programovom vyhlásení vlády (PVV) Eduarda Hegera a vyslovení dôvery v rámci rokovania 27. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 4. máj 2021. (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) predložila k programovému vyhláseniu vlastný návrh uznesenia. Parlament mal na základe uznesenia vysloviť vážne znepokojenie nad skutočnosťou, že vláda SR vo svojom programovom vyhlásení úplne odignorovala tragické udalosti a ekonomické, sociálne a finančné dopady pandémie koronavírusu na obyvateľov Slovenska. V uznesení predstavitelia Smeru-SD žiadali, aby bol ako prvý bod 28. schôdze odsúhlasenie predĺženia núdzového stavu parlamentom. Rovnako požadovali okamžité zastavenie celoplošného testovania a zriadenie parlamentnej komisie „za účelom posúdenia konania a nečinnosti vlády SR v súvislosti s opatreniami na zmiernenie pandémie COVID-19 na životy a zdravie, ohrozenie základných práv a slobôd občanov SR a rozsiahle škody v ekonomickej, sociálnej a finančnej oblasti”. Za uznesenie však hlasovalo iba 53 poslancov.

Vláda je povinná do 30 dní od svojho menovania predstúpiť pred NR SR, predložiť jej svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery. Vyplýva to z Ústavy SR. Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala novú vládu Eduarda Hegera 1. apríla. To, že je vláda zodpovedná parlamentu, je jedným zo základných znakov parlamentnej demokracie na Slovensku. Parlament jej môže kedykoľvek vysloviť nedôveru.

„Vláda môže kedykoľvek požiadať NR SR o vyslovenie dôvery. Vláda môže spojiť hlasovanie o prijatí zákona alebo hlasovanie v inej veci s hlasovaním o dôvere vláde,“ píše sa v Ústave SR. Parlament môže vysloviť nedôveru aj jednotlivému členovi vlády, v takom prípade ho z funkcie odvoláva prezident republiky.

- Reklama -