Litva: Vilnius nikdy neuzná anexiu Krymu či pôsobenie Rusov na východe Ukrajiny, vyhlásil prezident

0
Litovský prezident Gitanas Nauséda. Foto: TASR/AP

Prezident Litvy Gitanas Nauseda vyhlásil, že tento pobaltský štát nikdy neakceptuje ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym v roku 2014, vojenské intervencie Moskvy na východe Ukrajiny ani pokusy Kremľa ovplyvňovať Bielorusko.

„Litva nikdy neuzná nezákonnú anexiu Krymu a podnikne kroky k ukončeniu okupácie východnej časti Ukrajiny. Nech sa stane čokoľvek, nemôžeme dovoliť Ukrajine skĺznuť späť do minulosti,“ uviedol Nauseda počas pondelňajšieho stretnutia vo Varšave pri príležitosti 230. výročia poľskej ústavy, vôbec prvého takéhoto demokratického dokumentu na európskom kontinente. Na slávnosti sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij a „hlavy štátov“ Lotyšska, Estónska a domáceho Poľska.

Nauseda taktiež zdôraznil, že Litva podporuje úsilie o slobodu v susednom Bielorusku a nikdy nedovolí, aby do toho Moskva zasahovala. „V Európe 21. storočia nie je priestor pre nové sféry vplyvu, ktoré negujú suverenitu nezávislých krajín,“ dodal Nauseda.

Počas neskoršej televíznej debaty medzi prezidentmi poľský Andrzej Duda ubezpečil Zelenského, že Nausedove slová sú tiež názorom Varšavy a kroky Ruska na Ukrajine „nesmú byť akceptované“. Po individuálnych rozhovoroch s Dudom sa Zelenskij poďakoval Poľsku za silnú podporu územnej celistvosti Ukrajiny a za odsúdenie anexie Krymu. Zároveň pozval Dudu na augustový slávnostný ceremoniál, počas ktorého si pripomenú 30 rokov nezávislosti Ukrajiny.

- Reklama -