Ministerstvo spravodlivosti plánuje nakúpiť kamery pre Zbor väzenskej a justičnej stráže

0
ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) Foto: TASR

Ministerstvo spravodlivosti SR plánuje nakúpiť kamery pre Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) za takmer 8 700 000 eur. Vyplýva to z materiálu, ktorý predložili do medzirezortného pripomienkového konania. Do 18 ústavov zboru plánuje rezort dodať kamery typu „rybie oko“, teda s rádiusom 360 stupňov a kamery na uniformách príslušníkov zboru. V súčasnosti rezort spravodlivosti vyhodnocuje medzirezortné pripomienkové konanie.

Podľa materiálu je potrebné nakúpiť pre ZVJS približne dva kusy kamier typu rybie oko na každý oddiel výkonu väzby alebo výkonu trestu v ústavoch zboru. V predpokladanom rozsahu počíta rezort spravodlivosti v priemere s 22 oddielmi v každom ústave. Ministerstvo spravodlivosti odhaduje náklady vo všetkých ústavoch vo výške približne 4 800 000 eur s DPH, aj s inštaláciou kamier či softvéru. V materiáli rezort požaduje aj uchovávanie nepretržitého záznamu na približne 30 dní.

Celkovo chce rezort spravodlivosti zaobstarať aj viac ako tisíc telových kamier pre príslušníkov ZVJS. „Počty budú aktualizované v závislosti od ukončenia výstavby väzenského zariadenia v Rimavskej Sobote a dokončenia detenčného ústavu v Hronovciach,“ dodalo ministerstvo. Odhadované náklady na všetky ústavy zboru sú vo výške približne 3 200 000 eur s DPH. Potrebu bežných výdavkov predpokladá zbor po uplynutí záručných lehôt dva roky na jednotlivé projekty pre zabezpečenie štandardnej podpory a rutinnej údržby vo výške 656 136 eur za rok.

- Reklama -