USA: Nehodu lode pri San Diegu neprežili traja ľudia, 27 hospitalizovali

0
Ilustračná snímka. (Foto: SITA/AP)

Nehoda lode si pri americkom San Diegu vyžiadala troch mŕtvych a viac ako dve desiatky hospitalizovaných. Preplnené plavidlo, ktoré bolo zrejme súčasťou prevádzačskej operácie, sa v nedeľu prevrátilo a rozbilo v rozbúrených vodách pri polostrove Point Loma.

Pobrežnú stráž a záchranné zložky privolali na miesto okolo 10:00 miestneho času. Hlásenie hovorilo o menšom počte ľudí, ktorých loď sa prevrátila, no ako uviedol príslušník pobrežnej stráže v San Diegu Rick Romero, rýchlo zistili, že situácia je vážnejšia. Z vody vytiahli sedem ľudí, z toho troch zosnulých, jedného zachránili z útesu a 22 ďalším sa podarilo dostať na breh samým. V nemocnici podľa Romera skončilo 27 ľudí s rôznymi zraneniami, niektorí boli podchladení.

Úrady predpokladajú, že evidujú všetkých ľudí, ktorí boli na palube lode. Posádky na člnoch a lietadlo však ešte niekoľko hodín prehľadávali oblasť pre prípad, že by našli ešte nejakých preživších, uviedol hovorca hasičského zboru v San Diegu Jose Ysea.

Agent z americkej pohraničnej stráže Jeff Stephenson uviedol, že všetko podľa nich naznačuje, že to bola prevádzačská loď. Národnosti ľudí na palube zatiaľ nepotvrdili. Agenti sa podľa jeho slov v nemocniciach pripravujú na vypočutie preživších, vrátane kapitána, ktorý je „podozrivý prevádzač“.

Prevádzači obyčajne čelia federálnym obvineniam, zatiaľ čo ľudí, ktorých prevádzali, zvyčajne deportujú.

Prevádzači, ktorí sa usilujú dostať ľudí nelegálne z Mexika do USA, často používajú menšie plavidlá, na rozdiel od spomenutej 12-metrovej lode. Podľa úradov však niekedy pre svoje operácie vyberajú väčšie lode v snahe zapadnúť do bežnej námornej dopravy.

- Reklama -