Pri pobreží Líbye sa utopilo 11 migrantov

0
Foto: SITA/AP

Najmenej 11 ľudí sa v nedeľu utopilo v Stredozemnom mori pri pobreží Líbye, keď sa s nimi prevrátil gumový čln. Informovala o tom Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), podľa ktorej líbyjská pobrežná stráž zachránila po nehode ďalších 12 migrantov, ktorí smerovali do Európy. Očakáva sa, že ich vezmú do detenčného centra.

Nedeľňajšia nehoda, ktorá sa stala pri meste Záwíja, je najnovším nešťastím s migrantmi, ktorí chceli ísť do Európy migračnou trasou cez centrálne Stredozemie. Minulý mesiac najmenej 130 ľudí pravdepodobne zahynulo po tom, čo sa pri pobreží Líbye prevrátila ich loď.

Líbya, ktorá sa po povstaní v roku 2011, ktoré zvrhlo tamojšieho diktátora Muammara Kaddáfího, dostala do chaosu, sa stala hlavným východiskovým bodom pre migrantov a utečencov z Afriky a Blízkeho východu smerujúcich do Európy.

V ostatných týždňoch vzrástol počet prechodov alebo pokusov o prechod z Líbye do Európy. Podľa dát IOM tento rok už zadržali a vrátili do Líbye okolo 7 000 migrantov smerujúcich do Európy.

- Reklama -