Peking uskutočnil pravidelné cvičenia v Juhočínskom mori

0
Ilustračná snímka (Autor: TASR)

Čínska lietadlová loď Šan-tung nedávno uskutočnila pravidelné cvičenia v Juhočínskom mori. Uviedla to v nedeľu čínska Ľudová oslobodzovacia armáda po tom, čo Peking kritizoval USA za vyslanie plavidiel námorníctva do strategickej oblasti.

Čínske ministerstvo obrany minulý týždeň vyzvalo Spojené štáty, aby boli zdržanlivejšie vo vzduchu i na mori v blízkosti Číny, keďže americké prieskumné lietadlá a vojnové lode sú v tomto regióne po nástupe prezidenta Joe Bidena omnoho aktívnejšie ako predtým.

Juhočínske more je obzvlášť sporné, pretože menší susedia Číny majú tiež nárok na jeden z najrušnejších námorných koridorov na svete, ktorý si Peking nárokuje prakticky celý. Čína v sporných vodách vybudovala niekoľko umelých ostrovov, čo podľa USA predstavuje krok k militarizácii oblasti.

Hovorca čínskeho námorníctva Kao Siou-čcheng vo vyhlásení uviedol, že cvičenia boli úplne legitímne a v rámci ochrany národnej zvrchovanosti, bezpečnostných a rozvojových záujmov, ako aj zachovania regionálneho mieru a stability. “Dúfame, že okolitý svet to bude vnímať objektívne a racionálne. V budúcnosti bude čínske námorníctvo pokračovať v podobných cvičeniach,” povedal Kao Siou-čcheng.

Šan-tung je druhou čínskou lietadlovou loďou po plavidle Liao-ning, ktoré bolo pôvodne kúpené ako vrak z Ukrajiny a následne ho kompletne zrekonštruovali.

- Reklama -