Zo zoznamu psychotropných látok vyradili CBD, novela je účinná od 1. mája

0
hemp, cannabis sativa, nature
Podľa WHO kanabidiol (CBD) nevykazuje u ľudí žiadne účinky, ktoré by poukazovali na akýkoľvek potenciál zneužívania alebo závislosti. Foto: Pixabay

Zo zoznamu psychotropných látok bol vyradený kanabidiol (CBD). Vyplýva to z novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorá nadobudla účinnosť 1. mája. Ministerstvo zdravotníctva tento krok vysvetlilo tým, že táto psychotropná látka nie je uvedená v dohovoroch OSN a Slovensko bolo doteraz jediným členským štátom Európskej únie, ktorý ju považoval za psychotropnú látku.

Zoznam sa zároveň rozširuje o dve omamné látky prvej skupiny, sedem psychotropných látok prvej skupiny a dve psychotropné látky tretej skupiny na základe rozhodnutia prijatého na 63. zasadnutí Komisie pre omamné látky Úradu OSN pre omamné látky a kriminalitu.

Ide o látky crotonylfentanyl, valerylfentanyl, syntetický kanabinoid AB-FUBINACA, alfa- pyrolidínhexanón, halucinogénnu látku DOC, N-etylhexedrón, známy ako Henrik, Hexen, HEX a podobne, MDPHP, známy aj ako opičia hmla alebo firewall, ďalej napríklad etizolam či flualprazolam a ďalšie.

Cieľom legislatívnej zmeny je aj rozšírenie kontrolných mechanizmov vyžadovaných medzinárodnými dohovormi OSN a zosúladenie zákona s právom Európskej únie.

Rezort zdravotníctva predpokladá, že vyradenie CBD zo skupiny psychotropných látok bude mať pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie v kozmetickom priemysle, v ktorom môže sekundárne dôjsť k zvýšeniu zamestnanosti, keďže sa táto látka v danom priemysle používa, a výrobky s jej obsahom nebudú zaradené medzi kontrolované látky, čím sa zjednoduší ich uvádzanie na trh, výroba, distribúcia a predaj.

- Reklama -