Čaputová: Vražda Remiáša nesmie byť nikdy premlčaná

0
prezidentka SR Zuzana Čaputová (Foto: TASR)

Vražda Róberta Remiáša nesmie byť nikdy premlčaná. Myslí si to prezidentka SR Zuzana Čaputová. V deň 25. výročia Remiášovej vraždy hlava štátu pripomína, že ide o udalosť, na ktorú by sme nikdy nemali zabudnúť a ktorá je doteraz traumatizujúcou ranou pre celé Slovensko. Vyjadrenie prezidentky poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

 “Róbert Remiáš sa stal obeťou úkladnej vraždy. Prišiel o život, keď pomáhal svojmu priateľovi, svedkovi, ktorý vypovedal o účasti štátneho orgánu a jeho predstaviteľov na únose a zavlečení syna prezidenta Michala Kováča. Smrť Róberta Remiáša mala zastrašiť všetkých, ktorí sa nechceli zmieriť s tým, že orgány štátu sa priamo podieľajú na zločine, a tých, ktorí nechceli, aby na Slovensku svojvôľa ľudí pri moci stála nad zákonom. Nezľakli sa,” skonštatovala prezidentka.

Zdôraznila, že napriek zmenám po voľbách v roku 1998 ostáva skutočnosťou, že páchatelia a iniciátori tohto zločinu neboli dodnes potrestaní. “Kým sa tak nestane, všetci budeme žiť s pocitom nesplateného dlhu najmä voči matke Róberta Remiáša, ale aj voči sebe,” poznamenala prezidentka a vyjadrila plnú podporu jeho matke Anne Remiášovej v snahách o nastolenie spravodlivosti.

Remiáš zomrel 29. apríla v roku 1996 pri výbuchu svojho auta. Bývalý policajt slúžil ako spojka medzi svedkom únosu Michala Kováča mladšieho Oskarom Fegyveresom a niekdajším novinárom Petrom Tóthom. Polícia jeho vraždu stále vyšetruje.

- Reklama -