Mimoriadna schôdza k programovému vyhláseniu vlády bude v piatok. Heger má požiadať poslancov o dôveru

0
poslanci na rokovaní parlamentu (Foto: TASR)

Mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k Programovému vyhláseniu vlády by mala byť v piatok (30. 4.). Premiér Eduard Heger (OĽANO) má na nej predstúpiť pred parlament, predložiť program rekonštruovaného kabinetu a požiadať snemovňu o dôveru. Schôdza sa má začať o 9.00 h. Uviedli to niektorí poslanci. Rátajú s tým aj predsedovia viacerých poslaneckých klubov. Schôdza by mala trvať predbežne do 19.00 h, pokračovať by mala v pondelok (3. 5.) ráno.

Kabinet schválil svoj program v stredu. Materiál v rozsahu 131 strán má 18 kapitol, v ich radení oproti pôvodnému dokumentu z apríla 2020 nenastali výrazné zmeny. Úvodná kapitola je aj tentoraz venovaná boju proti korupciu, posledná kapitola kultúre. PVV je zároveň doplnené v úvode o aktualizáciu predchádzajúceho roka a činnosť exekutívy počas pandémie ochorenia COVID-19. Vláda deklaruje, že “revitalizované” PVV má ambiciózne, ale reálne ciele na zvýšenie kvality života každého občana Slovenskej republiky. Kabinet si uvedomuje, že prípadné zlyhanie by malo na krajinu významný devastačný dosah a narastajúca nedôvera ľudí v politický systém by posilňovala extrémy.

Podľa Ústavy SR musí vláda po svojom menovaní do 30 dní predstúpiť pred parlament aj s programom a požiadať o dôveru. Hegerov kabinet menovala prezidentka SR Zuzana Čaputová 1. apríla. Na získanie dôvery potrebuje kabinet aspoň 76 hlasov poslancov.

V parlamente sa k vládnemu programu očakáva diskusia. Pri schvaľovaní programu kabinetu Igora Matoviča (OĽANO) trvala diskusia okolo piatich dní a zapojilo sa do nej okolo 70 rečníkov. Po rekonštrukcii vlády v roku 2018, kedy Roberta Fica na premiérskom poste vystriedal Peter Pellegrini, sa do diskusie prihlásilo písomne 39 rečníkov z radov vtedajšej opozície. Program vlády kritizovali najmä preto, že sa v ňom po odchode Fica nič nezmenilo, ani neaktualizovalo. V roku 2016, keď o dôveru NR SR žiadal Ficov kabinet, zasadala snemovňa šesť dní.

- Reklama -