Rusko vyhostí troch zamestnancov slovenského veľvyslanectva

0
Ľubomír Rehák, slovenský veľvyslanec v Ruskej federácii (Foto: TASR)

Rusko vyhostí troch pracovníkov slovenského veľvyslanectva v Moskve v odvete za gesto solidarity Slovenska s Českou republikou v kauze výbuchov v muničnom sklade vo Vrběticiach. Územie Ruska budú musieť do týždňa opustiť aj dvaja zamestnanci litovského veľvyslanectva a po jednom zamestnancovi diplomatických misií Lotyšska a Estónska, informovali agentúry RIA Novosti a TASS s dovolaním sa na ruské ministerstvo zahraničných vecí.

“(Veľvyslanec) Ľubomír Rehák bol informovaný, že ako odvetné opatrenie boli traja zamestnanci slovenskej ambasády v Moskve vyhlásení za neželané osoby. Bolo im oznámené, že územie Ruska musia opustiť do 5. mája 2021,” uvádza sa vo vyhlásení rezortu ruskej diplomacie.

Rozhodnutie slovenských predstaviteľov, ktorí podľa Moskvy prejavili s ČR “falošnú solidaritu”, poškodí vzájomné tradične priateľské vzťahy medzi oboma krajinami.

“Vedúcim diplomatických misií bol tlmočený rezolútny protest proti provokatívnemu a neodôvodnenému vyhosteniu zamestnancov ruských veľvyslanectiev v týchto pobaltských štátoch,” konštatovalo ďalej ruské ministerstvo. Vilnius, Riga a Tallinn podľa neho “pokračujú v otvorene nepriateľskom kurze voči našej krajine a nevyberané kroky proti Rusku skrývajú za pseudosolidaritu s Českou republikou”.

Estónsko, Lotyšsko a Litva 23. apríla oznámili, že vyhosťujú ruských diplomatov, ktorých obvinili z konania v rozpore s ich štatútom. Lotyšsko a Estónsko vyhostili po jednej osobe, Litva dve. Slovensko 22. apríla vyhlásilo za nežiaduce osoby troch zamestnancov ruskej diplomatickej misie v SR.

Všetky štyri krajiny uviedli, že takéto kroky podnikli na znak solidarity s Českou republikou, ktorá podozrieva ruských agentov v spojitosti s výbuchmi v muničnom sklade v obci Vrbětice z roku 2014.

Česká republika 17. apríla oznámila, že vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Rusko v odvete oznámilo vyhostenie 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve.

- Reklama -