Somálsky prezident reaguje na nepokoje, vyzval na predčasné voľby

0
Somálsky prezident Mohamed Abdullahi Mohamed vyzval v stredu na predčasné voľby a návrat k dialógu. Ako uviedla agentúra AFP, s touto výzvou prišiel po tom, ako predĺženie jeho mandátu vyvolalo v Somálsku najzávažnejšie politické nepokoje za posledné roky. Na snímke z 25. apríla 2021 protivládni demonštranti pália fotografiu somálskeho prezidenta v Mogadišu. (Foto: TASR/AP)

Somálsky prezident Mohamed Abdullahi Mohamed vyzval v stredu na predčasné voľby a návrat k dialógu. Ako uviedla agentúra AFP, s touto výzvou prišiel po tom, ako predĺženie jeho mandátu vyvolalo v Somálsku najzávažnejšie politické nepokoje za posledné roky.

 V príhovore k národu vysielanému v štátnych médiách prezident uviedol, že sa v sobotu postaví pred parlament, aby “získal jeho podporu” pre volebný proces, a vyzval politických aktérov, aby urýchlene začali diskusie o tom, ako sa uskutoční hlasovanie.

Somálsky prezident podpísal 14. apríla kontroverzný zákon, ktorým sa mu prezidentský mandát predĺži o ďalšie dva roky.

K schváleniu tohto zákona somálskym parlamentom a jeho podpísaniu prezidentom došlo napriek varovaniam somálskej opozície a medzinárodného spoločenstva, ktoré sa obáva, že tento krok bude mať za následok ohrozenie demokratických procesov v tejto krajine.

Somálsky prezident, známy aj pod prezývkou Farmadžo – odvodenej od talianskeho výrazu pre syr (formaggio) -, a vodcovia piatich poloautonómnych federálnych štátov Somálska pritom vlani v septembri dosiahli dohodu, ktorá pripravila pôdu pre nepriame parlamentné a prezidentské voľby. Mali sa konať koncom roku 2020 a začiatkom tohto roku.

Táto dohoda však prestala platiť, keď prepukli hádky o tom, ako viesť hlasovanie, a keď ani niekoľko kôl rozhovorov neviedlo k vyriešeniu vzniknutej patovej situácie.

Farmadžov mandát vypršal 8. februára, ale rozhodnutím poslancov bol predĺžený o ďalšie dva roky, čím sa odkladajú aj prezidentské voľby, ktoré sa mali konať už pred dvoma mesiacmi.

Podľa pozorovateľov ide o skutočný prevrat v politicko-volebnom systéme: federálna vláda a regionálni vodcovia v Somálsku sa v podstate už štyri roky nedokážu dohodnúť na spôsobe dezignovania prezidenta a poslancov. Kým federálna vláda chce, aby moc bola centralizovaná, regióny sa domáhajú reprezentatívneho zastúpenia regionálnych politických síl.

Medzinárodné spoločenstvo – Organizácia Spojených národov, Európska únia a niekoľko afrických krajín – už vyzvalo Somálsko, aby sa čo najskôr uskutočnili “dôveryhodné a inkluzívne” voľby.

Somálsko si totiž podľa nich “nemôže dovoliť luxus otáľania”, keďže súčasná vláda “zdedila” niekoľko závažných problémov, ktoré treba bezodkladne riešiť: ide o pôsobenie a útoky islamistických milícií aš-Šabáb spájaných s teroristickou sieťou al-Káida, ale aj o dôsledky hladomoru, ktorý spôsobil, že táto krajina Afrického rohu s asi 12 miliónmi obyvateľov je do veľkej miery zničená.

“Napriek všetkému prezident zachováva súčasný stav a sľubuje usporiadanie volieb do dvoch rokov – čo nedokázal zorganizovať za (uplynulé) štyri roky,” poznamenal nedávno denník The East African.

- Reklama -