Biden: Pokrok USA v boji s covidom je ohromujúci

0
americký prezident Joe Biden (Foto: TASR/AP)

Americký prezident Joe Biden v utorok vo svojom prejave k národu vyhlásil, že Spojené štáty dosiahli ohromujúci pokrok v boji proti koronavírusovej pandémii. Informovala o tom agentúra AFP.

“Hoci stále máme pred sebou ešte dlhú cestu, v máji a júni je potrebné urobiť veľa práce, aby sme sa dopracovali k 4. júlu,” povedal Biden. Odkazoval tým na Deň nezávislosti, ktorý stanovil za míľnik v boji proti ochoreniu COVID-19 a v ktorý by sa mohli Američania stretnúť v malých skupinách.

Pokrok, ktorý USA dosiahli v boji s covidom, označil Biden za ohromujúci a uviedol, že je to zásluha všetkých Američanov.

V prejave pred Bielym domom prezident USA zároveň podotkol, že od jeho nástupu do úradu “dramaticky klesá” počet infikovaných i úmrtí v spojitosti s covidom.

Biden takisto – podľa televízie CNN – vyzval Američanov, aby sa dali zaočkovať proti koronavírusu, pričom poukázal na nové usmernenie amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré v utorok oznámilo, že úplne zaočkovaní Američania nemusia na verejnosti nosiť rúško, pokiaľ nie sú v dave neznámych ľudí.

Úplne zaočkovaní podľa smerníc CDC nemusia nosiť rúška na otvorenom priestranstve počas chôdze, jazdy na bicykli alebo behu, keď sú sami – alebo v spoločnosti osôb z tej istej domácnosti. Dýchacie cesty nemusia mať prekryté ani v menšej skupine úplne zaočkovaných ľudí.

Aspoň jednu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 dostala už viac ako polovica dospelej populácie USA a viac ako jedna tretina je už úplne zaočkovaná.

- Reklama -