Heger Stoltenbergovi: NATO je hlavný pilier našej obrany

0
Slovenský premiér Eduard Heger (vpravo) a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg prichádzajú na spoločnú tlačovú konferenciu v Bruseli v utorok 27. apríla 2021. (Foto: TASR/AP)

Členstvo v Severoatlantickej aliancii znamená pre Slovensko hlavný pilier obrany a bezpečnosti. Uviedol to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) v utorok večer po rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v bruselskej centrále Aliancie. Premiér zároveň pri tejto príležitosti potvrdil pevné zakotvenie Slovenska v európskych a transatlantických štruktúrach.

Stoltenberg počas spoločnej tlačovej konferencie s Hegerom uviedol, že Slovensko je plnohodnotným členom NATO, ktorého vojaci sa zúčastňujú na zahraničných misiách v Afganistane a Iraku a na rotačnej misii v Pobaltí. Ocenil prínos Slovenska pri operáciách na stabilizáciu pomerov v regióne západného Balkánu a privítal tiež snahy slovenskej strany o zvýšenie výdavkov na obranu. “Aj tieto príspevky robia spojencov silnejšími a bezpečnejšími,” skonštatoval šéf Aliancie.

Podľa jeho slov spolu s Hegerom prebrali viacero súčasných bezpečnostných tém, najmä destabilizačné kroky Ruska naprieč euroatlantickým priestorom vrátane územia členských krajín NATO. Do kategórie “agresívnych krokov” Ruska podľa neho zapadá aj výbuch muničného skladu v českých Vrběticiach z roku 2014, pokračujúce pošliapavanie ukrajinskej suverenity a najnovšie snahy o zákaz vstupu cudzích lodí do niektorých čiernomorských prístavov.

Hovorili tiež o príprave júnového samitu NATO, ktorý podľa Stoltenberga znamená presadenie novej stratégie NATO 2030 zameranej na budúce výzvy a hrozby, ktoré stoja pred spojencami.

Heger pripomenul, že po Prahe je jeho druhou pracovnou zastávkou Brusel, sídlo inštitúcií EÚ a NATO, čím opätovne naznačil, že súčasná vláda je proeurópska a proatlantická.

“Záleží nám na našom členstve v NATO. Je to hlavný pilier našej obrany a bezpečnosti. Najefektívnejší spôsob obrany je kolektívna obrana. Z hľadiska bezpečnosti aj z hľadiska nákladov, a preto do nej radi investujeme,” vyhlásil premiér.

V tejto súvislosti poznamenal, že SR si svoje záväzky ctí a plní, čoho dôkazom je aj vlaňajšie vyčlenenie dvoch percent hrubého domáceho produktu (HDP) na obranu a z toho 30 percent na modernizáciu ozbrojených síl.

Aj Heger vyjadril obavy v súvislosti s dianím na Ukrajine. Spresnil, že pre Slovensko je dôležité, aby Ukrajina bola stabilná, bezpečná a prosperujúca, a dodal, že Slováci podporujú jej euroatlantické smerovanie a reformné úsilie.

“Sme znepokojení ruským agresívnym správaním,” vyhlásil Heger s odkazom na nedávne zistenia českých tajných služieb v súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach a Stoltenbergovi pripomenul, že v rámci solidarity s Českou republikou SR vyhostila troch ruských diplomatov. “Chceme budovať konštruktívne vzťahy s Ruskom, avšak založené na vzájomnom rešpekte a dodržiavaní pravidiel,” odkázal premiér.

Heger zároveň uviedol, že podporuje prípravu novej strategickej koncepcie NATO na najbližšie desaťročie, ktorá bude odrážať súčasné zmenené bezpečnostné prostredie. “Našou spoločnou prioritou je silná kolektívna obrana a schopnosť čeliť novým hrozbám, či už sú to kybernetické útoky, alebo zneužívanie moderných technológií. Pozornosť musíme venovať aj hrozbám, ktoré prichádzajú z Ázie a Číny,” povedal premiér v závere svojho vystúpenia, pričom podporil politiku otvorených dverí Aliancie a pomoc pre ďalšie krajiny snažiace sa o vstup do NATO, ako aj rozvoj vzťahov medzi EÚ a NATO.

- Reklama -