Fico: Prokurátor Kysel by mal okamžite odstúpiť

0
Robert Fico (Smer-SD) Foto: TASR

Robert Fico opakovane upozornil na totálne zlyhania niektorých prokurátorov a sudcov zo špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu. Po nástupe D. Lipšica na post špeciálneho prokurátora sa však na prokuratúre dejú veci „cez čiaru“. 

„Vo všeobecnosti vieme, že je tu celý rad obvinených, ktorí sedia vo výkone väzby. Jeden z takýchto obvinených sedel vo väzbe štyri mesiace. Opakovane žiadal o prepustenie na slobodu, lebo nebol dôvod na väzbu a  28. januára 2021 požiadal o prepustenie z väzby. Prokurátor, ktorý túto žiadosť dostal, 27. marca ju postúpil na Špecializovaný trestný súd. Čiže od 28. januára do 27. marca táto žiadosť ležala na stole u prokurátora špeciálnej prokuratúry pána Kysela. Rozhodol sa, že nevyhovie tejto žiadosti  a posunul to sudkyni špecializovaného trestného súdu pani Záleskej. Tá 1. apríla rozhodla o tom, že samozrejme zamieta žiadosť obvineného. Žiadosť ide na Najvyšší súd SR, ktorý prepúšťa obvineného 14. apríla,“ uviedol Robert Fico.

Napriek tomu, že trestný poriadok v § 79, odsek 3 hovorí, že v žiadosti o prepustenie na slobodu sa musí rozhodnúť bez meškania a v Európskom dohovore pre ľudské práva podľa článku 5 má každý právo na urýchlené konanie, mal prokurátor Kysel žiadosť na stole 57 dní. „Musíme skúmať, či to držal úmyselne alebo z nedbanlivosti. Ak je to úmyselné konanie, tak je to zneužívanie právomocí verejného činiteľa ako hrom. Ak je to z nedbanlivosti, tak je to minimálne marenie úlohy verejného činiteľa s obzvlášť závažným následkom. Po 57 dňoch to išlo sudkyni Záleskej, sudkyňa nezaváhala a 1. apríla žiadosť zamietla a vôbec ju netrápilo nezákonných 57 dní nečinnosti. Dostalo sa to na Najvyšší súd SR a ten vydáva rozhodnutie, ktoré začína byť bezprecedentné. Ten totiž hovorí, že došlo k zásadnému porušeniu práv obvineného a nečinnosť prokurátora bola zásadná,“ pokračoval Fico.

Podľa Fica mal po takomto konštatovaní okamžite prokurátor Kysel odísť zo špeciálnej prokuratúry. Vysvetlil však vzťah medzi Lipšicom a prokurátorom Kyselom. „Lipšic má zachovávať a garantovať zákony, že všetko je v poriadku, má to dozorovať, všetko to  presúva na podriadeného Kysela. Súčasne v tejto kauze Lipšic obhajuje Kysela nasledujúcimi slovami – vraj bol zaneprázdnený, vraj mal Covid a vraj nič sa nestalo. A hovorí, že nestal sa žiaden závažný následok. A vyriešili to tým, že Lipšic sa porozprával s Kyselom a vyriešili to dohovorom,“ konštatoval.

SMER – sociálna demokracia, pokiaľ bude súčasťou vlády, musí zabezpečiť, aby ľudia ako Lipšic, Kysel, Záleská viac nesedeli na špeciálnej prokuratúre, ani na Špecializovanom trestnom súde, pretože pokiaľ niekoho zbytočne dusíme vo väzbe, prokurátori a súdy by mali konať v súlade s ústavou, s trestným poriadkom, trestným zákonom a medzinárodnými dohovormi.

- Reklama -