Heger v Bruseli: Slovensko sa intenzívne pripravuje na COVID pasy

0
Predseda Európskej rady Charles Michel (vpravo) víta slovenského premiéra Eduarda Hegera 27. apríla 2021 v Bruseli. Premiér Eduard Heger je na svojej prvej oficiálnej návšteve Bruselu. (Foto: TASR/AP)

Slovensko sa intenzívne pripravuje na zavedenie digitálneho zeleného preukazu, takzvaného COVID pasu. Povedal to predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) v utorok po rokovaní so šéfmi Európskej komisie a Európskej rady Ursulou von der Leyenovou a Charlesom Michelom.

Členské štáty EÚ sa minulý týždeň dohodli na usmerneniach týkajúcich sa hlavných technických špecifikácií systému pre zavedenie a fungovanie COVID pasu. Eurokomisia v tejto súvislosti vyzvala členské krajiny Únie, aby boli pripravené prijať na národnej úrovni potrebné technické kroky nevyhnutné na vytvorenie celoeurópskej infraštruktúry na zavedenie a overovanie COVID pasov.

“Slovensko sa veľmi intenzívne pripravuje na to, aby sme všetky dátumy stihli,” uviedol v tejto súvislosti premiér.

Eduard Heger, premiér (Foto: TASR/AP)

Spresnil, že je to dôležité z hľadiska všetkých parametrov, a dodal, že Slovensko súhlasí s návrhmi Európskej komisie, aby COVID pasy v sebe obsahovali nielen informácie o vakcinácii, ale aj o testovaní alebo o prípadnom prekonaní ochorenia COVID-19.

“Sú to všetko dôležité informácie a na Slovensku prebiehajú intenzívne prípravy, aby sme boli na to včas pripravení,” zdôraznil Heger.

Predseda Európskej rady Charles Michel (vpravo) víta slovenského premiéra Eduarda Hegera 27. apríla 2021 v Bruseli. (Foto: TASR/AP)
- Reklama -