Súd rozhoduje o väzbách Lindtnera a Kollára

0
Na snímke David Lindtner prichádza v sprievode väzenskej justičnej stráže na ŠTS 27. apríla 2021 v Pezinku. (Foto: TASR)

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku sa v utorok na neverejnom zasadnutí zaoberá návrhom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) predĺžiť väzbu bývalému predsedovi Okresného súdu Bratislava III Davidovi Lindtnerovi a podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi. ŠTS by mal zároveň rozhodovať o žiadosti obvinených a ich advokátov o prepustení na slobodu. Potvrdili to obhajcovia Milan Cibík a Martin Berec.

Davida Lindtnera, Zoroslava Kollára a bývalú podpredsedníčku NS SR Jarmilu Urbancovú zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) minulý rok 28. októbra v rámci akcie Víchrica. Urbancová a Lindtner sú obvinení zo zločinu prijímania úplatku. Kollára obvinili zo zločinu zasahovania do nezávislosti súdu. O ich väzbe postupne rozhodoval ŠTS a NS SR.

Na snímke člen Zboru väzenskej justičnej strើe na ŠTS 27. apríla 2021 v Pezinku. (Foto: TASR)

Naposledy ŠTS 4. februára zamietol žiadosť Davida Lindntera prepustiť ho z väzby na slobodu. Zoroslava Kollára na začiatku marca síce ŠTS prepustil na slobodu, ale NS SR koncom marca rozhodnutie prvostupňového súdu zrušil, vyhovel žiadosti prokurátora ÚŠP a ponechal ho vo väzbe. Jarmilu Urbancovú prepustili z väzby koncom marca.

Zoroslav Kollár od marca čelí aj obvineniu, že poskytol bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému a  exnámestníkovi SIS úplatok, aby ho nesledovali. Najnovšie mu pribudlo obvinenie v ďalšej korupčnej kauze. Spolu s podnikateľom Tomášom Rajeckým mal Zoroslav Kollár podplácať bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta Makóa v prípade ilegálnej výroby cigariet.

- Reklama -