Izrael umožnil Palestínčanom zhromažďovať sa pri Damaskej bráne v Jeruzaleme

0
Na archívnej snímke z 19. februára 2009 ľudia kráčajú cez Damaskú bránu v centre Jeruzalema, vľavo v pozadí je islamská svätyňa Skalný dóm so zlatou kopulou. (Foto: TASR/AP)

Izraelská polícia opäť umožnila Palestínčanom prístup k Damaskej bráne jeruzalemského Starého mesta, kde sa moslimovia už tradičné zhromažďujú počas pôstneho mesiaca ramadán. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Polícia v nedeľu megafónom ohlásila, že priestor pri Damaskej bráne je znova otvorený pre všetkých, na čo niekoľko stoviek Palestínčanov reagovalo odstránením zátarás, ktoré blokovali prístup k tamojšiemu námestiu.

Rozhodnutie prišlo “po konzultáciách s miestnym náboženským vedením” a “zohľadnení (záujmov) obchodníkov, ktorí si musia zarobiť na živobytie a v záujme zníženia miery násilia,” povedal pre AFP hovorca polície židovského štátu.

Tento priestor v anektovanom východnom Jeruzaleme bol od začiatku pôstneho mesiaca ramadán (13. apríla) dejiskom potýčok medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami. Polícia tam zadržala desiatky ľudí a viac ako sto osôb utrpelo zranenia.

Potýčok sa minulý týždeň zúčastnili aj židovskí extrémisti, ktorí protestovali proti Palestínčanom a podľa AFP kričali “Smrť Arabom!”

Palestínčania sa počas ramadánu už tradične každý večer stretávajú na schodoch pred Damaskou bránou Starého Mesta, ale tento rok tam izraelská polícia postavila zátarasy, aby zabránila davom dostať sa na schody.

Toto policajné opatrenie rozhnevalo moslimov, ktorí sa na námestí so schodmi radi stretávajú a trávia tam počas ramadánu celé noci, keď sa už skončí celodenný pôst trvajúci od svitania do súmraku.

- Reklama -