Moskva ponúka starším ľuďom darčekové poukazy, aby ich prilákala na očkovanie

0
očkovanie proti covid-19 (Foto: TASR)

Predstavitelia zdravotníctva v Moskve sa pokúšajú presvedčiť ľudí, ktorí nedôverujú vakcínam, aby sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 – starším osobám ponúkajú darčekové poukazy, ak si prídu dať vpichnúť dávku. 

Občania vo veku nad 60 rokov teraz po podaní prvej dávky vakcíny dostanú poukaz v hodnote 1000 rubľov (11 eur), ktorý môžu minúť vo vybraných obchodoch, lekárňach a kaviarňach. V nedeľu to oznámil starosta Moskvy Sergej Sobianin.

Ľudia sa musia zaregistrovať online, ak majú záujem o poukaz. Akcia jej financovaná darmi od firiem.

Rusko začalo hromadne očkovať obyvateľov už v decembri, ale mnoho starších ľudí stále pochybuje, či je ruská vakcína Sputnik V bezpečná.

Štyri mesiace po spustení očkovania dostalo obe dávky vakcíny necelých päť percent obyvateľov, ako ukazujú najnovšie údaje.

Aj keď v niektorých oblastiach Ruska hlásia nedostatok vakcín, ľuďom v Moskve ich podávajú dokonca aj v nákupných centrách.

Podľa starostu Sobianina bolo zatiaľ v Moskve s 12 miliónmi obyvateľov zaočkovaných približne 400.000 seniorov.

Plagáty vyzývajúce ľudí vo veku nad 60 rokov, aby sa dali zaočkovať, vidieť po celej ruskej metropole. Po vlaňajšom prísnom lockdowne boli Moskovčania z tejto vekovej skupiny vyzvaní, aby sa ešte niekoľko mesiacov zdržiavali doma.

- Reklama -