Merkelová oznámila, že Nemecko pripravuje pomoc pre Indiu

0
Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v nedeľu oznámila, že nemecká vláda pripravuje núdzovú pomoc pre Indiu, ktorá čelí prudkému nárastu počtu prípadov koronavírusu SARS-CoV-2.

Merkelová vyjadrila solidaritu obyvateľom Indie v súvislosti s utrpením, ktoré tejto krajine spôsobuje ochorenie COVID-19. “Boj proti pandémii je náš spoločný boj,” uviedla. Nemecko podľa jej slov urgentne pripravuje “podpornú misiu”.

Nemecko už v súvislosti s pandémiou poskytlo pomoc viacerým krajinám, pripomína agentúra AFP.  Od pondelka (26. apríla) v Nemecku začnú platiť nové obmedzenia v oblasti cestovania pre pasažierov z Indie, ktoré majú za cieľ zabrániť šíreniu nového – tzv. indického – variantu koronavírusu.

V Indii za posledný deň testy potvrdili 349.691 nových prípadov nákazy koronavírusom a covidu tam podľahlo ďalších 2767 ľudí, čo sú najvyššie počty od začiatku pandémie. Krajina s druhým najvyšším počtom infikovaných na svete po USA aktuálne zápasí s prudkým nárastom počtu infikovaných, ktorý spôsobil preťaženie jej zdravotníckeho systému.

Najhoršie zasiahnutým je metropolitná oblasť Dillí na severe Indie, kde žije vyše 20 miliónov ľudí. Lockdown tam zaviedli začiatkom tohto týždňa, keďže nemocnice nemajú dostatok lôžok ani kyslíka pre pacientov s covidom.

Obmedzenia pohybu, nočné zákazy vychádzania i iné opatrenia v boji proti šíreniu nákazy zaviedli aj ďalšie indické mestá vrátane finančnej metropoly Bombaj.

Ústredná indická vláda čelí čoraz väčšej kritike v súvislosti s obvineniami z nedostatočnej prípravy na novú vlnu nákazy. Sociálna sieť Twitter v nedeľu potvrdila, že na žiadosť vlády v krajine zablokovala desiatky príspevkov s kritickými vyjadreniami o kríze.

India za posledných sedem dní podľa AFP zaregistrovala viac ako dva milióny nových prípadov nákazy, čo je nárast o 58 percent v porovnaní s predchádzajúcim týždňom.

- Reklama -