Zeman podporil vyhostenie ruských diplomatov

0
Miloš Zeman v relácii Týden s prezidentem TV Barrandov (Autor: ReproFoto: TV Barrandov)

Český prezident Miloš Zeman podporuje rozhodnutie vlády o vyhostení 18 ruských diplomatov, ktorých české spravodajské služby označili za ruských agentov. Uviedol to v rozhovore pre televíziu Prima, ktorý nasledoval krátko po jeho mimoriadnom prejave o kauze Vrbětice.

“Vicepremiér (Jan) Hamáček ma informoval, že chcú vypovedať 18 spravodajských dôstojníkov, a ja som mu vyjadril plnú podporu. Nemám rád spravodajských dôstojníkov, narobia viac škody než úžitku,” povedal Zeman.

“Spomeňte si na CIA, ako informovala americkú vládu, že v Iraku sú zbrane hromadného ničenia, a nič tam nebolo. Nevidím žiadny dôvod, prečo by u nás malo byť 18 špiónov,” vyhlásil prezident.

Odvetnú reakciu Ruska vníma Zeman podľa vlastných slov negatívne. “Tých 20 ľudí, ktorí boli vyhostení, neurobilo Rusku nič zlé,” uviedol v rozhovore s tým, že ho potešilo, že ruská strana súhlasila s paritou, teda rovnakým počtom diplomatov.

“Nechápem, prečo by sa na ruskej ambasáde mali hemžiť spravodajskí dôstojníci, keď potrebujeme skôr expertov na ekonomickú, kultúrnu a ďalšiu spoluprácu,” citovali Zemana Novinky.cz.

- Reklama -