Obavy z indickej mutácie COVID-19 narastajú. Taliani zavádzajú prísnejšie opatrenia

0
Príbuzní pochovávajú telo obete nového koronavírusu na cintoríne v indickom Naí Dillí. (Foto: TASR/AP)

Taliansko zakáže príchod ľudí zo súčasného ohniska koronavírusovej nákazy, z Indie, ale výnimku budú mať talianski obyvatelia. V nedeľu to oznámil minister zdravotníctva Roberto Speranza, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

“Podpísal som nové nariadenie zakazujúce vstup do Talianska ľuďom, ktorí boli posledných 14 dní v Indii,” napísal Speranza na Facebooku.

“Nesmieme prestať byť opatrní,” dodal pred tým, ako sa v pondelok po celom Taliansku začne obmedzené znovuotváranie.

“Ľudia s bydliskom v Taliansku sa môžu vrátiť, ale pred odchodom a po príchode musia absolvovať test na koronavírus a zostať v karanténe na talianskom území,” vysvetlil Speranza.

Okrem toho každý, kto už v Taliansku je a posledných 14 dní bol v Indii, sa má skontaktovať so zdravotníckymi úradmi, dodal minister.

V Indii s 1,3 miliardy obyvateľov sa mimoriadne šíri nový variant koronavírusu a krajina sa tak v posledných dňoch stala najhorším ohniskom nákazy na svete – len v nedeľu hlásila 349.691 nových prípadov infekcie.

Za posledný týždeň zistili v Indii vyše dva milióny prípadov nákazy, čo je 58-percentný nárast oproti predchádzajúcim siedmim dňom, ukazujú údaje zhromaždené agentúrou AFP.

- Reklama -