Falošná solidarita. Rýchle a jednostranné od Hegera, Naďa a Korčoka, hodnotí vyhostenie ruských diplomatov M. Kéry

0
Marián Kéry (Autor: TASR)

Ruskí agenti a výbuch vo Vrběticích? Po toľkých rokoch možno zjednodušená verzia, myslí si predseda zahraničného výboru NR SR Marián Kéry. V každom prípade podľa neho je akt vyhostenia ruských diplomatov zo Slovenska urýchlený a nešťastný.

Ako sa s odstupom pár dní pozeráte z vašej pozície predsedu zahraničného výboru parlamentu na náš krok vyhostenia troch ruských diplomatov v reckii na podozrenie z účasti ruských spravodajcov vo výbuchu v muničnom sklade vo Vrběticích?

Hodnotím to ako nešťastný a unáhlený krok. V normálnej spoločnosti by mali platiť základné pravidlá ako je získať si dostatočné množstvo informácií o tom, čo sa udialo v roku 2014, či sú naozaj rukolapné dôkazy, že tento výbuch majú na svedomí ruskí agenti.

Na archívnej snímke z 5. septembra 2018 ruskí agenti Ruslan Boširov (vpravo) a Alexander Petrov. (Foto: TASR/AP)

Mne sa to zdá s odstupom siedmich rokov ako príliš zjednodušená verzia. Aj preto, či napriek tomu, že sme malou republikou, mali by sme sa v prvom rade pozerať sami na seba, čo nám to prinesie do budúcnosti. A obávam sa, že vzťahy s Ruskou federáciou sa týmto jednostranným krokom vyhostenia ruských diplomatov určite zhoršia, čo ma osobne mrzí.

Podľa našich predstaviteľov išlo o akt spolupatričnosti s Českou republikou. Lenže z EÚ sme jediní, kto sa k tomu odhodlal. Ešte aj Poliaci, ktorí vyhostili tiež ruských diplomatov, to robili ako prejav solidarity s USA a nie s ČR. Čo ak zostaneme sami, čo je asi aj dosť možné? Nebojíte sa odvety ruskej strany? Už avizovali adekvátnu reakciu.

Ruská strana prijme odvetné opatrenie a bude to znamenať vyhostenie našich diplomatov z Moskvy. Naše vzťahy s Českou republikou sú dlhodobo na vynikajúcej úrovni. Česi sú nám najbližší, je to náš bratský národ, ale nemyslím si, že týmto spôsobom pomôžeme Prahe.

Za obcou Vrbětice horel v roku 2014 muničný sklad. Zdroj: TASR

Nepripomína mi to tú pravú solidaritu, práve naopak. Bolo to z našej strany, zo strany vlády a politikov typu Heger, Naď, Korčok príliš rýchle, jednostranné rozhodnutie, kde sme nebrali do úvahy dopady na Slovensko.

Politici, ktorých ste menovali, tvrdia, že je to prejav zvrchovanosti našej zahraničnej politiky. Alebo až príliš silné otočenie kormidla našej zahraničnej politiky?

Vždy keď bol súčasťou vlády Smer – SD, správal sa tak, že svet má štyri svetové strany a snažili sme sa o vyváženú pragmatickú politiku, o dobré vzťahy so všetkými štátmi. Sme súčasťou EÚ, NATO, toto členstvo si vážime, úlohy, ktoré nám z toho vyplývajú, si plníme.

Na druhej strane keď sme mali doteraz pocit, že rozhodnutia únie, alebo niekedy NATO nie sú v našom záujme, dokázali sme sa ohlásiť. A to je úplne normálne a legitímne. Nebáli sme sa otvoriť tému povinných kvót pri migrácii, tému dvojakej kvality potravín a podobne. A v tom spočíva suverenita. So servilnosťou to netreba preháňať.

Rusi už v súvislosti s Českom hovoria o najhorších vzťahoch, podľa jedného českého politológa bude trvať minimálne tri roky, kým sa ich vzájomné vzťahy dajú ako tak dokopy. Čo sa týka našich bilaterálnych vzťahov s Moskvou, aký priebeh očakávate? Skončí to na diplomatickej úrovni, alebo sa to prenesie aj do hospodárskych vzťahov?

Ťažko odhadnúť. Myslím si však, že Ruská federácia si je vedomá, že so Slovenskom ju dlhodobo spájajú dobré vzťahy a vníma, že rozhodnutie našej súčasnej vlády nie sú myšlienkami slovenského národa, len určitej časti a pevne verím, že to nenaruší naše vzťahy do takej miery, že prídu hospodárske sankcie. Je ľahké napáchať škodu, ale oveľa ťažšie je ju napraviť a trvá to niekoľko rokov.

- Reklama -