Smer-SD vyzbieral 300.000 podpisov za referendum

0
Robert Fico (Smer-SD) Foto: TASR

Smer-SD vyzbieral 300.000 podpisov na vyhlásenie referenda za predčasné voľby. Informoval o tom predseda strany Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii. Záverečné číslo v rámci celej referendovej iniciatívy, do ktorej sa zapojili aj iné subjekty, by podľa neho mohlo byť známe v pondelok (26. 4.). Predpokladá, že toto číslo bude okolo 500.000. Deklaroval, že Smer-SD urobí všetko pre to, aby bolo referendum úspešné.

Fico skonštatoval, že v rámci strany a jej štruktúr ukončili zber podpisov v stredu (21. 4.), pretože potrebovali čas na doručenie vyzbieraných hárkov na centrálu strany. Podľa Ficových slov by sa referendum mohlo konať v septembri. “Bude aj o tom, aké Slovensko ľudia chcú mať,” poznamenal. Ak bude referendum úspešné a budú predčasné voľby, ľudia v nich podľa neho môžu rozhodnúť, či chcú suverénne Slovensko alebo politikov, ktorí počúvajú pokyny zo zahraničia.

Fico tiež poznamenal, že predstavitelia subjektov zapojených do referenda by nemali vyvolávať rozpoltenosť voličov a hovoriť o možných alternatívach návratu terajšieho kabinetu. Hovorí, že voliči, ktorí chcú referendum, už nechcú súčasnú vládu.

Petičný výbor zverejnil podpisové hárky v rámci referendovej iniciatívy začiatkom februára. Petíciu iniciovali opozičný Smer-SD a mimoparlamentný Hlas-SD, pridala sa k nim aj neparlamentná SNS. Hlas-SD už počas dňa informoval, že vyzbieral 285.000 podpisov.

Strany deklarujú, že má ísť o apolitické občianske referendum. Iniciatívu podporila aj Konfederácia odborových zväzov SR. Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia s tým, aby sa skrátilo ôsme volebné obdobie NR SR tak, aby sa parlamentné voľby vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov referenda. Na vyhlásenie referenda treba 350.000 podpisov od občanov.

- Reklama -