Klub 500 kritizuje vládu: Aký centrálny register účtov? Nazeranie do súkromia klientov bánk je neprípustné

0
Vladimír Soták, predseda klubu 500 (Foto: TASR)

Klub 500 zásadne nesúhlasí s návrhom ministerstva vnútra na zriadenie centrálneho registra účtov (CRÚ). Žiada jeho prepracovanie do podoby, ktorá by zohľadnila široké pripomienkovanie a neohrozovala by bankové tajomstvo ani pravidlá ochrany osobných údajov. Za neprijateľné považuje predovšetkým “bezdôvodné nahliadanie do súkromných účtov”.

“Pripravovaný návrh na vytvorenie centrálneho registra účtov ide výrazne nad rámec európskej legislatívy. Vláda by si mala uvedomiť všetky riziká takejto iniciatívy, a to aj v tom ohľade, že nazeranie do súkromia klientov bánk, vrátane firiem, je absolútne neprípustné a neprimerané. Mali by na to využívať iné, už existujúce spôsoby, ako sa zamerať na podozrivé osoby,” uviedol výkonný riaditeľ klubu 500 Tibor Gregor.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že register nebude obsahovať informáciu o zostatkoch na účtoch. Nový register má podľa rezortu vnútra umožniť oprávneným orgánom verejnej moci prístup k informáciám o majiteľoch, používateľoch bankových alebo platobných účtov, nájomcoch bezpečnostných schránok, ako aj o konečných užívateľoch výhod. Ministerstvo odmieta porušovanie ústavného práva na súkromie. Právna úprava podľa neho rieši iba technický spôsob poskytovania údajov príslušným orgánom. Nerozširujú sa ich oprávnenia ani rozsah poskytovaných údajov.

Podľa ministerstva vnútra je zriadenie CRÚ nevyhnutným predpokladom zvýšenia efektivity pri predchádzaní, odhaľovaní, vyšetrovaní alebo stíhaní páchateľov závažných trestných činov. K údajom z centrálneho registra účtov majú mať na dané účely prístup kriminálna a finančná polícia, inšpekčná služba Policajného zboru, orgány činné v trestnom konaní alebo súdy, Kriminálny úrad Finančnej správy SR, Slovenská informačná služba a Vojenské spravodajstvo.

Klub 500 v stanovisku skonštatoval, že ide o veľmi široký okruh inštitúcií, ktorej pracovníci budú mať možnosť dostať sa k veľmi citlivým údajom. Pripomína, že štát má dnes na boj proti praniu špinavých peňazí viacero pák.

- Reklama -