Británia: Kráľovná sa poďakovala verejnosti za podporu po smrti manžela

0
Obchod so suvenírmi ponúka spomienkové predmety s podobizňou britskej kráľovnej Alžbety II. pri príležitosti jej 95. narodenín vo Windsore v stredu 21. apríla 2021. Britská kráľovná Alžbeta II. sa dožíva 95 rokov v stredu 21. apríla 2021. Kráľovná si svoje stredajšie narodeniny pripomenie len formou menšej slávnosti na Windsorskom hrade, kde sa počas pandémie koronavírusu zdržiava. Pripojiť by sa k nej mali aj niektorí členovia kráľovskej rodiny. Verejné oslavy sa neuskutočnia, pretože Alžbeta II. ešte drží dvojtýždenný smútok po smrti svojho manžela princa Philipa. (Foto: TASR/AP)

Britská kráľovná Alžbeta II. sa v stredu poďakovala za všetku podporu, ktorú jej ľudia prejavili po úmrtí jej manžela princa Philipa. Informovala o tom agentúra AP.

Vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach panovníčka uviedla, že je pre ňu “útecha vidieť a počuť všetky tie prejavy úcty voči môjmu manželovi” zo Spojeného kráľovstva, Britského spoločenstva národov (Commonwealthu) a z celého sveta.

Členovia kráľovskej rodiny sú podľa kráľovnej “hlboko dojatí” z prejavov súcitu a spolupatričnosti, ktoré im “pripomínajú, že Philip počas svojho života výrazne ovplyvnil nespočetné množstvo ľudí,” uviedla kráľovná v prvom verejnom vyjadrení od smrti svojho manžela, ktorý zomrel 9. apríla vo veku 99 rokov. Pochovali ho v sobotu 17. apríla.

Alžbeta II. sa tak vyjadrila v deň svojich 95. narodenín, ktoré podľa AP slávi v kruhu najbližšej rodiny na Windsorskom hrade. Zároveň sa poďakovala verejnosti za všetky blahoželania, ktoré si podľa vlastných slov “veľmi cení”.

- Reklama -