Smer a Hlas nepodporia dôveru Hegerovej vláde: Nebudeme hlasovať za túto partičku

0
vláda Eduarda Hegera (Foto: TASR)

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Hlas-SD nezahlasujú za vyslovenie dôvery vláde Eduarda Hegera (OĽANO). Vyhlásil to líder strany Peter Pellegrini. Rovnaký postup avizujú aj poslanci opozičného Smeru-SD. V prípade, že vláda dostane dôveru, poslanci okolo Pellegriniho budú iniciovať odvolávanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

“Nikto nemôže očakávať od Smeru, že bude hlasovať za túto partičku,” reagoval predseda Smeru-SD Robert Fico na otázku, či poslanci Smeru-SD podporia pri hlasovaní Hegerovu vládu. Kabinet by mal predstúpiť s programom vlády pred NR SR v závere budúceho týždňa. Po diskusii budú poslanci hlasovať o tom, či vyslovia vláde dôveru. Pellegrini zároveň vyhlásil, že nominácia Matoviča za ministra financií je výsmech všetkým odborným kruhom. Smer-SD bude podľa Fica hlasovať za odvolanie Matoviča, ale preferuje, aby sa neodvolával hneď po vyslovení dôvery vláde, ako to navrhujú poslanci pôsobiaci v Hlase-SD.

Fico skritizoval vládnu koalíciu, ktorá v stredu neumožnila rokovať na mimoriadnej schôdzi, ktorú inicioval Smer-SD. Podčiarkuje to podľa neho biedu vlády. Fico žiada diskusiu o tom, kto a akou formou prevezme zodpovednosť za vyše 11.000 obetí ochorenia COVID-19. Žiada odpovede na otázky, ako to bolo s nákupom testov, ktoré sú podľa Smeru-SD nepresné, a kto bude niesť zodpovednosť za program očkovania.

Poslanci okolo Pellegriniho podporili program mimoriadnej schôdze. Občania majú podľa Pellegriniho právo vedieť, ako sa narába s verejnými financiami, koľko napríklad stáli kolá plošného testovania. Vyzval preto premiéra Hegera, aby informoval občanov o nákupoch a aj o tom, kto konkrétne nesie zodpovednosť za obete pandémie.

Program schôdze iniciovanej Smerom-SD podporil aj koaličný poslanec Vladimír Ledecký (Za ľudí) či nezaradený poslanec, donedávna poslanec Za ľudí Miroslav Kollár. “Nechceli byť ako Smer-SD, ale dnes sa správajú rovnako. Z pozície sily odmietajú diskutovať a hľadať riešenia naprieč politickým spektrom. Záujem koalície postavili nad záujem Slovenska,” odôvodnil Kollár svoje konanie. Za program schôdze boli aj poslanci ĽSNS.

Poslanci v stredu neschválili program mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorú inicioval Smer-SD v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Za schválenie programu s jediným bodom hlasovalo 48 poslancov zo 129 prítomných.

- Reklama -