Mimoriadna schôdza parlamentu nebude, poslanci ju neschválili

0
predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu neschválili program mimoriadnej schôdze parlamentu, ktorú inicioval Smer-SD v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Za schválenie programu s jediným bodom hlasovalo 48 poslancov zo 129 prítomných. Proti bolo 14, zdržalo sa 66 a jeden nehlasoval. Rokovanie sa tak skončilo a o návrhu uznesenia k tejto téme sa rokovať nebude.

Jediným bodom programu mal byť návrh uznesenia, v ktorom Smer-SD hovoril o prerokovaní dôsledkov pandémie najmä v oblasti verejného zdravia a tiež o okruhoch opatrení na zmiernenie krízy, ako aj o prerokovaní námietok voči plánu obnovy v pripomienkovom konaní. Smer-SD chcel, aby parlament v uznesení konštatoval nevyhnutnosť vyvodenia zodpovednosti v oblasti verejného zdravia za vysoký počet úmrtí na ochorenie COVID-19, za rapídny nárast úmrtí na iné ochorenia, za zlyhanie vakcinačného programu v apríli či za netransparentné procesy pri nákupe a povoľovaní používania vakcíny Sputnik V.

Okrem iného v uznesení strana hovorila i o potrebe prijať účinné legislatívne, organizačné, personálne a materiálne opatrenia na zmiernenie dôsledkov pandémie aj o potrebe zabezpečiť návrh zákonnej úpravy opatrení na zmiernenie dôsledkov pandémie v zdravotnej oblasti oddelených od núdzového stavu a podobne. Smer-SD tvrdil, že po ročnom pôsobení novej vlády je potrebné vykonať sumarizáciu a zároveň dostať odpovede na viaceré otázky. Koalícia už dopredu hovorila, že program schôdze zrejme nepodporí.

- Reklama -