Detva, Zvolen, Stará Ľubovňa: Africký mor ošípaných sa rozšíril do ďalších okresov

0
Ilustračná snímka (Foto: Peggychoucair, Pixabay)

Nákaza afrického moru ošípaných (AMO) sa rozšírila do okresov Detva, Zvolen a Stará Ľubovňa. Na území Slovenska je tak nákaza už v 18 okresoch. Informoval o tom hovorca Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Daniel Hrežík.

“K okresom Bardejov, Gelnica, Košice – mesto, Košice – okolie, Michalovce, Prešov, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou pribudli okresy Detva, Zvolen a Stará Ľubovňa,” priblížil Hrežik. Od júla 2019, keď sa nákaza na Slovensku objavila, evidujú 2200 prípadov u diviačej zveri a 28 ohnísk u domácich ošípaných. Rezort dodal, že od septembra 2019 sa AMO v chove domácich ošípaných nevyskytol.

Opatrenia na zabránenie šírenia moru v chovoch domácich ošípaných sa vykonávajú na dvoch základných princípoch. Ide podľa Hrežíka o dôsledný monitoring zdravotného stavu ošípaných a kontrola biologickej bezpečnosti chovov ošípaných ako prevencia pred zavlečením vírusu do chovov.

“Keďže výskyt AMO u domácich ošípaných má dokázateľný súvis s výskytom AMO u diviakov, pravidelný monitoring AMO v chovoch ošípaných sa vykonáva vo všetkých chovoch v infikovanej a rizikovej oblasti AMO,” doplnil hovorca. Vo veľkochovoch je zabezpečený odber vzoriek na laboratórne vyšetrenie AMO v týždňových intervaloch a v menších chovoch sa vzorky odoberajú u všetkých uhynutých ošípaných starších ako dva mesiace.

Počet prípadov AMO v Európe sa počas roka 2020 dostal za hranicu dvojnásobku oproti roku 2019. V okolitých krajinách zaznamenali v roku 2020 viac ako 11.000 potvrdených prípadov AMO u diviačej zveri. Najviac ich je v Poľsku – cez 4100 a viac ako 4000 v Maďarsku. Práve tieto dve krajiny podľa rezortu výrazne ohrozujú územie SR.

- Reklama -