Kremeľ odsúdil vyhostenie pracovníkov ruského veľvyslanectva v Prahe

0
Zamestnanci veľvyslanectva nakladajú kufre do auta pred veľvyslanectvom Českej republiky v Moskve v pondelok 19. apríla 2021. (Foto: TASR/AP)

Kremeľ v pondelok slovne odsúdil kroky Česka, ktoré v sobotu oznámilo vyhostenie 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva v Prahe v spojitosti s obvineniami zo špionáže. Informovala o tom agentúra AFP.

“Kategoricky nesúhlasíme s týmito závermi,” povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý kroky Českej republiky označil za “provokatívne a nepriateľské”. 

Na archívnej snímke z 5. septembra 2018 ruskí agenti Ruslan Boširov (vpravo) a Alexander Petrov. Česká republika vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služžieb. Na opustenie ČR dostali 48 hodín. (Foto: TASR/AP)

Vyhostenie pracovníkov ruskej ambasády súviselo s vyšetrovaním výbuchov muničných skladov v obci Vrbětice, okres Zlín, z roku 2014.

Rusko v nedeľu oznámilo, že ako odvetu vyhostí 20 zamestnancov ambasády Českej republiky v Moskve. Tí boli vyhlásení za nežiaduce osoby (personae non gratae) a do polnoci z pondelka na utorok musia opustiť krajinu.

- Reklama -