Aj strany OĽaNO a Za ľudí sú znepokojené podozrením na atentát v Česku

0
Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽaNO). Foto: TASR

Vyhostenie 18 ruských diplomatov z Českej republiky pre mimoriadne závažné podozrenia by malo znamenať, že nás naše bezpečnostné zložky ubezpečia, že máme pod kontrolou aktivity ruských diplomatov na Slovensku.

  • Za ľudí

“Rovnako očakávame podrobnejšie informácie k tomu, čo sa stalo, aj od nášho rezortu diplomacie, ktorý je v úzkom kontakte s našimi partnermi v zahraničí,” skonštatovala strana Veroniky Remišovej.

Podpredseda Za ľudí a Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga reagoval, že udalosti z Česka zvýrazňujú, ako urgentne potrebujeme v čo najkratšom čase nového riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). “Verím, že v horizonte pár dní predseda vlády predstaví svoju nomináciu. Kritériá sú dlhodobo známe – odborne zdatná osoba, so silnou morálnou integritou,” napísal Šeliga na sociálnej sieti.

V časoch hybridnej vojny, vojsk na hraniciach susedného štátu, útoku v Českej republike a geopolitických hier potrebujeme podľa Šeligu profesionálny spravodajský aparát. “To, čo sa stalo v Českej republike, je neprijateľné a je útokom na ich suverenitu a nášho najbližšieho spojenca,” doplnil.

  • 0ĽaNO

Predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO) v RTVS reagoval, že ide o klasickú diverznú činnosť spravodajských služieb. “K vyhosťovaniu ruských diplomatov prichádza pravidelne, skoro vo všetkých krajinách,” pripomenul. Počet vyhostených ruských diplomatov z ČR je však podľa neho “značný”. Upozornil tiež na to, že aktivity spravodajských služieb Ruska sú najmä od roku 2014 intenzívnejšie, vnímame ich v EÚ aj na Slovensku. Nemyslí si, že by sa táto udalosť výrazne dotkla vzťahov EÚ k Rusku.

“Naše hnutie si zhoršenú bezpečnostnú situáciu uvedomuje a k posilneniu obrany Slovenska prispelo nielen prijatím dôležitých dokumentov, akými sú napríklad obranná a bezpečnostná stratégia, ale aj posilnením útvarov na boj s hybridnými hrozbami či systematickým zvyšovaním obranyschopnosti našich ozbrojených síl,” skonštatovalo tiež hnutie OĽANO v stanovisku.

- Reklama -