V Sarajeve ľudia protestovali proti nedostatku vakcín

0
Na očkovanie v Srbsku sa odvoláva aj Maďarsko, ktoré objednalo tú istú vakcínu. Vojak dostáva vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od čínskej spoločnosti Sinopharm v Belehrade v utorok 19. januára 2021. Do Srbska doviezli v sobotu milión dávok vakcíny proti novému koronavírusu od čínskej spoločnosti Sinopharm. Srbsko sa tak stalo prvou európskou krajinou, do ktorej priviezli čínsku vakcínu určenú na masové očkovanie obyvateľstva. Po vakcíne od spoločnosti Pfizer-BioNTech a ruskej očkovacej látke Sputnik V je vakcína od firmy Sinopharm už treťou, ktorou sa ľudia v tejto balkánskej krajine budú môcť zaočkovať. Akonáhle vakcínu schvália srbské úrady, očkovať sa ňou bude môcť už v nedeľu alebo pondelok. Ďalšiu čínsku vakcínu - od spoločnosti Sinovac - klinicky testovali v Turecku, Brazílii a Indonézii, pričom všetky zmienené štúdie vykazovali rozdielnu mieru jej účinnosti. Ako pripomína agentúra AFP, Srbsko, ktoré sa oficiálne uchádza o členstvo v EÚ, zároveň posilňuje svoje ekonomické, politické a vojenské vzťahy s Moskvou a Pekingom

Obyvatelia Sarajeva protestovali v sobotu proti pomalému obstarávaniu vakcín proti ochoreniu COVID-19. Vodiči svojimi osobnými automobilmi najskôr zablokovali námestie pri hlavnej železničnej stanici v bosnianskej metropole.

Mnohí demonštranti po tom pochodovali k budove bosnianskeho parlamentu, uviedol portál klix.ba. Poukazovali tiež na nedostatočné kapacity na liečbu pacientov s covidom a vyzývali na odstúpenie bosnianskej federálnej vlády aj vlády Federácie Bosny a Hercegoviny, jednej z dvoch hlavných entít krajiny.

Bosna sa dosiaľ dostala len k veľmi malému množstvu vakcín proti covidu, ktoré tamojšia federálna vláda krajine získala prostredníctvom darov či medzinárodnej iniciatívy COVAX.

Táto 3,5-miliónová balkánska krajina je pritom nákazou aktuálne silne zasiahnutá. Za posledné dva týždne tam priemerný počet nových prípadov infekcie pripadajúcich na 100.000 ľudí narástol na 641. V posledných 24 hodinách tam v súvislosti s nákazou zomrelo 86 ľudí.

- Reklama -