Ruskí agenti zadržali v Petrohrade ukrajinského konzula

0
FSB zatýka (Autor: TASR)

Agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) zadržali konzula Generálneho konzulátu Ukrajiny v Petrohrade Oleksandra Sosoňuka. Informovala o tom v sobotu agentúra TASS s odvolaním sa na Centrum FSB pre vzťahy s verejnosťou.

Ukrajinského konzula zadržali 16. apríla počas stretnutia s ruským občanom, od ktorého “získal informácie utajovanej povahy obsiahnuté v databázach orgánov činných v trestnom konaní a FSB”.

“Táto činnosť je nezlučiteľná so štatútom diplomatického predstaviteľa a má zjavne nepriateľský charakter voči Ruskej federácii,” uviedla FSB. Dodala, že zadržaný konzul bude podrobený opatreniam “v súlade s  normami medzinárodného práva”.

K zadržaniu konzula došlo v čase zvýšeného napätia medzi Kyjevom a proruskými separatistami v neuznaných republikách na východe Ukrajiny. Situáciu vyhrotili aj presuny tisícov ruských vojakov v blízkosti ukrajinských hraníc a na anektovanom polostrove Krym.

Prezidenti Francúzska a Ukrajiny Emmanuel Macron a Volodymyr Zelenskyj spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou po piatkovom spoločnom rokovaní vyzvali Rusko, aby svojich vojakov stiahlo. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov už predtým uviedol, že pohyb ruských vojsk nikoho neohrozuje.

- Reklama -