Dekriminalizácia marihuany. Čo na to OĽaNO a SaS: Je to politická záležitosť, myslí si odborník Okruhlica

0
Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica (Autor: rp)

Prekvapivo nie SaS, ale OĽaNO ako prvé v tomto volebnom období otvára, zatiaľ komunikačne, tému dekriminalizácie marihuany. Podľa poslancov Matovičovho hnutia je cieľom zmierňovanie „drakonických“ trestov za držbu tejto mäkkej drogy. Túto tému chcú otvoriť na koaličnej pôde. Zatiaľ o ich predstave nie je veľa známe, len to, čo uviedol poslanec Juraj Krúpa – na stole je jeden návrh, ktorý “zníži tieto tresty niekde na úroveň troch rokov a zvyšuje množstvo pre osobnú spotrebu na 15-násobok toho, čo máme dnes.” Čo si o tom myslí odborník Ľubomír Okruhlica z Centra pre liečbu drogových závislostí?

Je vôbec správne, že politici chcú meniť súčasný stav a znovu otvárajú túto tému? Ste za to na základe vašich odborných skúseností?

Z medicínskeho hľadiska áno. Práve zasadá komisia pre narkotické drogy Úradu pre drogy a kriminalitu vo Viedni, zúčastňujem sa jej online a veľmi sa zdôrazňuje, aby bola v tejto téme proporcionalita medzi sankciami – výškou trestu a trestnými činmi za drogy. Pokiaľ ide o samotné užívanie, ak ide o závislého človeka, ktorý nepácha iný trestný čin, tak toto by ani nemalo byť trestným činom z hľadiska ľudských práv. Od toho sme však ďaleko. V zákone treba urobiť zmeny, je tam veľa takých vecí, ktoré už v Európe nie sú akceptované. Naše zákony niektoré tieto zásady prekračujú, porušujú. Druhá vec je, že je veľmi problematické kvantifikovať nejaké dávky. To je skôr politické rozhodnutie. Nám ide o to, aby mladí ľudia, ktorí sú prichytení s malým množstvom drogy, neboli trestaní, aby nemali záznam v registri trestov, ale aby sa liečili.

Ilustračná snímka-konope-marihuana Foto: TASR

Čo sa týka spomínaného množstva, 15-násobku “súčasného stavu”, to je postavené na čom? Dnes nie je tolerované žiadne množstvo.

Dnes máme nulovú toleranciu, čo sa týka množstva látky u konzumenta. To je jedno, či ide o jeden joint, alebo iné množstvo, tam len stúpa trestná sadzba. 15 násobok – neviem odkiaľ to je, uvidíme, či sa to vôbec dostane do parlamentu. Ak áno, určite by nejaké zmeny boli vítané, napríklad súdom nariadené protitoxikologické liečenia v podobe, ako to dnes vnímame, je kontraproduktívne. Keď sa niekto dospelý nechce liečiť a spáchal trestný čin, nech ide do výkonu trestu. Ale nariaďovať mu liečbu je zbytočné a nemá to efekt. Môžu tam byť varianty, že sa mu sadzba zníži, pokiaľ sa ide liečiť a keby to porušil, tak musí absolvovať celý trest. 

Kde by sa osobná potreba, ktorá by nebola trestná, mala podľa vás pohybovať? Napríklad v gramoch.

To nevieme. Medicínsky je to vždy veľmi individuálne. Závisí to od toho, o akú látku ide, akého obsahu kvality a aká je tolerancia daného jednotlivca. Koľko on potrebuje, ako dlho to užíva. Dá sa to zistiť na základe vyšetrenia s určitou presnosťou, ale úplne presne nie. Stanovovanie nejakej hranice, množstva, je skôr na uľahčenie práce orgánov činných v trestnom konaní. Množstvo pre osobnú potrebu môže byť veľmi rôzne. Vidíme to pri opiátoch, kde je to od pol gramu až po 5 gramov. A čo je to osobná potreba? Na jedno použitie? Na jeden deň? A to sa týka aj marihuany sú krajiny, kde je povolené pol gramu, inde dva gramy. Nie je to odborné rozhodnutie. Je to len snaha o schématickosť. 

Často sa v praxi stretávate so súvislosťou medzi konzumáciou marihuany a kriminalitou. Veľa sa práve o tejto spojitosti diskutuje…

Ťažko povedať. To je skôr otázka na políciu. Súvisí to ale so zákonom. Tam, kde sa legalizovala marihuana, tak tam majú oveľa menej trestných činov, ktoré súvisia s pestovaním alebo s dílovaním. A toto u nás tvorí veľkú časť kriminality. Ale aj tam existuje čierny, nelegálny trh, pretože sa pestujú oveľa koncentrovanejšie rastliny ako sú povolené. 

Stále je to najrozšírenejšia droga?

Z kontrolovaných áno.

A čo legalizácia marihuany? 

Toto je politická záležitosť, nechcem sa k tomu vyjadrovať. Nie je to odborná vec. Má to veľa aspektov. Nie je to jednoduché rozhodnúť, ale politici by mali brať do úvahy všetky aspekty a byť opatrní. Napríklad tam, kde k tomu pristúpili,  museli dať veľa verejných peňazí do prevencie a aj do liečby. Ako pri alkohole. Pre časť ľudí platí, že kde je niečo dostupné, tam je to rozšírené. Alebo keď sa to uvoľní, zníži sa počet ľudí vo výkone trestu. Aké je to množstvo? Aký to má finančný efekt? Kam sa tie peniaze dajú? Taká vec bude mať aj dopad na štátny rozpočet. Neviem to posúdiť. Ak by sa mala robiť zmena, malo by sa to riešiť s odborníkmi zo širokého spektra, nielen z medicíny. 

- Reklama -