EÚ: Predaj áut vzrástol v marci o viac než 87 percent

0
Ilustračná snímka. (Foto: Pexels, Pixabay)

Predaj nových áut v Európskej únii (EÚ) vyskočil minulý mesiac o vyše 87 %, pod čo sa veľkou mierou podpísala nepriaznivá pandemická situácia pred rokom. Informovala o tom v piatok Európska asociácia výrobcov automobilov (ACEA).

Ako ACEA uviedla, v marci tohto roka sa v EÚ predalo 1.062.446 áut. V medziročnom porovnaní to predstavuje rast o 87,3 %. Za prudkým rastom však nie je prudké zvýšenie záujmu o nové vozidlá, ale výrazný pokles predaja v marci minulého roka, keď sa pre šírenie nového koronavírusu obmedzil pohyb obyvateľstva a uzatvorila sa väčšina obchodov, medzi nimi aj predajne áut.

Na porovnanie, vo februári predaj áut v EÚ klesol medziročne o 19,3 %. Minuloročný február bol posledným mesiacom pred prijatím rozsiahlych protipandemických opatrení po celej Európe.

Zo štyroch najväčších trhov v EÚ až tri zaznamenali rast o trojciferné hodnoty. V Taliansku sa predaj áut zvýšil o 497,2 %, vo Francúzsku o 191,7 % a v Španielsku o 128 %. Solídny rast zaznamenal aj najväčší trh, ktorým je Nemecko. Na ňom sa predaj áut v marci zvýšil o 35,9 %.

Za 1. kvartál tohto roka sa v Európskej únii predalo približne 2,6 milióna áut. V medziročnom porovnaní to predstavuje rast o 3,2 %. Na porovnanie, za prvé dva mesiace klesol predaj takmer o 22 %.

- Reklama -