Taraba o peniazoch: Je čas začať hovoriť ľuďom pravdu

1
Na snímke poslanec NR SR Tomáš Taraba (nezaradený) (Foto: TASR)

“Ak počujete všetky tie krásne slová o “pláne obnovy z EÚ” a podobne, počúvate o peniazoch, ktoré nikto neusporil, nikto nezarobil, len ich natlačili. Je to cesta do pekla,” upozorňuje na ekonomickú realitu na sociálnej sieti poslanec NR SR Tomáš Taraba (nezaradený). Tu je celý jeho názor.

Cena polystyrénu na zatepľovanie domov vyskočila o 60%. Stavebné materialy majú nárast v desiatkach percent. Byty vyleteli za posledné tri roky o vyše 50%. Počúvame, že dôvod je, že sa “málo vyrába” polystyrénu, “málo sa stavia” bytov. Nie. Prichádza účet za politikov, ktorí desať rokov nerobia nič iné na celom svete len tlačia peniaze.

Ak rastie peňažná zásoba rýchlejšie ako produktivita, vždy sa to prejaví dočasne zvýšeným dopytom, ktorý spôsobí nárast cien a infláciu.

Vždy tá istá pesnička, ako niečoho je málo a preto rastú ceny. Áno, pretože veľa je peňazí, ktoré nikto nezarobil, oni ich proste len natlačili. Ak počujete všetky tie krásne slová o “pláne obnovy z EÚ” a podobne, počúvate o peniazoch, ktoré nikto neusporil, nikto nezarobil, len ich natlačili. Je to cesta do pekla, pretože keby bohatstvo vznikalo tlačením peňazí, najbohatšou krajinou na svete by bolo Zimbabwe. A aj v Zimbabwe mali chvíľu pocit, ako rastú ceny, pretože “sa málo vyrába.” Ceny vyletia, na papieri boli všetci milionári, až zistili, že všetci schudobneli.

Je čas doma aj v EÚ začať hovoriť ľuďom pravdu.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.