Žitný: Komisia mohla skúmať podmienky väzby, ale nie, či Lučanský spáchal samovraždu

3
Milan Žitný (Autor: Milan Žitný)

“Komisia mala skúmať podmienky väznenia a nie, či Milan Lučanský spáchal samovraždu,” vyhlásil bezpečnostný analytik Milan Žitný na margo záverov komisie, podľa ktorej generál Lučanský spáchal samovraždu.

Ako hodnotíte závery komisie, ktorá vyšetrovala okolnosti úmrtia Milana Lučanského? “Komisia nezistila skutočnosti, ktoré by spochybňovali informáciu medializovanú ministerkou spravodlivosti a bývalým generálnym riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže, ktorá hovorila o tom, že príčinou smrti bolo sebapoškodenie pána Lučanského, a teda pokus o samovraždu,” povedal predseda komisie Tomáš Čitbaj z Kancelárie Verejnej ochrankyne práv SR. Milan Lučanský podľa neho spáchal samovraždu.

Nečítal som správu komisie. Ale – komisia nemá vôbec žiadne právo vyšetrovať nejaké okolnosti úmrtia. Od toho je podľa Trestného poriadku trestné konanie a vyšetrovateľ. Viac k tomu nemám čo dodať.

Predsa len – štrnásti členovia komisie zo sedemnástich sa zhodli, že nenašli žiadne dôkazy, ktoré by podporovali pochybnosti o spoluzodpovednosti inej osoby za Lučanského smrť.

Keď si nejaká ad hoc komisia zavolá niekoho na výsluch, nemôže ho vypočúvať a ten človek im môže povedať čo chce. Ale keď človek vypovedá pred vyšetrovateľom, je to iné. Dotyčný je poučený v zmysle Trestného poriadku, že musí hovoriť pravdu, lebo inak sa vystaví, ak sa mu na to príde, trestnému stíhaniu pre trestný čin krivej výpovede. Takéto pravidlá komisia nemá a nemôže a nepracuje podľa Trestného poriadku, nemá na to kompetenciu a nie je orgán činný v trestnom konaní. Takže všetky jej závery sú irelevantné.

Komisia nezistila ani možnosť cudzieho zavinenia v prípade zranenia oka bývalého policajného prezidenta… Ani to, že bol Milan Lučanský v samoväzbe, nemohlo podľa jej členov prispieť k jeho duševnému rozpoloženiu.

Komisia mala skúmať podmienky väznenia a nie, či Milan Lučanský spáchal samovraždu. Toto vôbec nie je predmetom alebo možnosťou komisie a preto nič také nemohla robiť. Jediné, čo členovia komisie mohli robiť, bolo skúmať z titulu rezortu spravodlivosti, kam patria väznice, podmienky väzby.

Pri prezentácií týchto záverov bola prítomná na brífingu aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, nenamietala, že by komisia robila niečo nad rámec svojich oprávnení. Prečo?

Ona to buď nevie, alebo potrebovala zakryť ten prúser, ktorý sa im stal. Iné vysvetlenie nevidím, okrem ešte jednej možnosti – prejudikovať, ako sa má usmerniť vyšetrovateľ, ktorý tieto skutky vyšetruje.

- Reklama -

3 KOMENTÁRE

  1. ” prúser, ktorý sa im stal.” = že sa Lučo obesil / že Lučovej zostane 500 000 € / / / že Lučová od 8.1.2021 NIKOMU neukázala pitevnú správu ! ! !

Comments are closed.