Maďarsko: Čoskoro otvoria terasy, školy ešte nie

0
maďarský premiér Viktor Orbán (Autor: TASR)

Po dosiahnutí tri a pol milióna zaočkovaných proti novému druhu koronavírusu bude možné v Maďarsku otvoriť terasy reštaurácií a kaviarní, pričom za tieto vonkajšie priestory nebudú platiť nájomné, oznámil v stredu v Budapešti na Facebooku po rokovaní vlády jej predseda Viktor Orbán.

Počet troch miliónov podaných vakcín dosiahli v Maďarsku minulý utorok (6.4.).

Podľa slov premiéra však kabinet tiež rozhodol o tom, že na rozdiel od pôvodných plánov ešte 19. apríla neotvoria materské školy a prvý stupeň základných škôl. “Otvárať budeme môcť iba opatrne a postupne, preto žiadam rodičov o trpezlivosť,” dodal Orbán s poznámkou, že vyššie ročníky základných škôl nastúpia na prezenčné vzdelávanie spolu s gymnazistami 10. mája, dovtedy bude vyučovanie prebiehať dištančne, tak ako doposiaľ.

V Maďarsku klesol za posledný deň počet hospitalizovaných s ochorením COVID-19 o 454 na 10.364 a druhú dávku vakcíny dostalo už vyše 1,3 milióna osôb. Nákazu novým druhom koronavírusu potvrdili 3597 ľuďom a v súvislosti s covidom zomrelo 285 chorých. Počet obetí koronavírusovej pandémie stúpol na 24.265 a počet infikovaných prekročil 731.000.

- Reklama -