Zákon o preukazovaní pôvodu majetku je nefunkčný, tvrdí Generálna prokuratúra SR

0
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka (Foto: TASR)

Zákon o preukazovaní pôvodu majetku je nefunkčný a prakticky neaplikovateľný. Potvrdzovať to majú skúsenosti orgánov prokuratúry z aplikačnej praxe. Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan. Doplnil, že generálny prokurátor Maroš Žilinka v tejto súvislosti listom požiadal ministerku spravodlivosti SR Máriu Kolíkovú (Za ľudí) o vytvorenie expertnej pracovnej skupiny.

Cieľom pracovnej skupiny by mala byť príprava legislatívnej zmeny, umožňujúcej efektívne a účinné odčerpávanie majetku nadobudnutého z nelegálnych príjmov. “GP SR považuje odoberanie výnosov a majetku nadobudnutého z nelegálnych zdrojov za jednu z najvyšších priorít. Preto je pripravená aktívne participovať na príprave takého zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý bude efektívny a splní sledovaný účel,” zdôraznil Žilinka.

Doplnil, že GP SR je pripravená poskytnúť expertné kapacity, poznatky a skúsenosti z aplikačnej praxe, nevyhnutné na prípravu legislatívnych zmien potrebných na sfunkčnenie systému odčerpávania majetku nadobudnutého z nelegálnych príjmov.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) túto iniciatívu generálneho prokurátora privítala. “Uvedenú iniciatívu máme aj v pláne legislatívnych úloh. Zároveň rátam s tým, že zaangažovaný do tohto bude aj náš podpredseda Juraj Šeliga, ktorý sa téme venuje,” povedala.

- Reklama -