Vakcíny od neoverených výrobcov Slovensko nenakúpi, predpokladá Lengvarský

0
minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) Foto: TASR

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) predpokladá, že Slovensko nebude nakupovať od neoverených výrobcov vakcíny proti ochoreniu COVID-19, ktoré nie sú prepustené na európsky trh. Povedal to v stredu po rokovaní vlády.

Reagoval tak na informáciu nemeckej stanice ZDF, podľa ktorej sa Slovensko ako jediná členská krajina Európskej únie (EÚ) spoločne s Barbadosom či Líbyou usiluje cez prostredníkov rýchlejšie získať vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech a AstraZeneca. Ceny takýchto vakcín bývajú často omnoho drahšie, než na akých sa dohodli farmaceutické spoločnosti s EÚ, pripomenula televízia.

Lengvarský priznal, že k tejto téme nepozná všetky detaily. Uviedol, že ponuky na nákup vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech dostali z rôznych spoločností už predtým. Na ponuku reagoval ešte bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Podľa Lengvarského však malo ísť iba o diskusiu. “Bol som utvrdený v tom, že rokujeme s každým, kto prejaví záujem predať nám akúkoľvek vakcínu,” uviedol.

Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová pre ZDF uviedla, že k uzavretiu príslušnej zmluvy zatiaľ nedošlo, no “rokovania už prebiehajú. Slovensko sa podľa jej slov “primárne pokúsilo nákup vakcín riadiť cez centrálny nákup z Európskej komisie”.

Miroslav Lednár zo spoločnosti Pfizer v stredu povedal, že o takomto nákupe nemajú žiadnu informáciu. “Počas pandémie sú naše zmluvy uzatvárané s vládami krajín, prípadne s nadnárodnými vládnymi organizáciami. Dávky vakcíny Comirnaty dodávame distribučnými cestami podľa preferencií zmluvných partnerov a do nimi určených miest vakcinácie v zmysle zmluvných podmienok a relevantných regulačných požiadaviek. S vládami spolupracujeme v záujme podpory distribúcie prioritným skupinám obyvateľstva,” reagoval.

Spoločnosť AstraZeneca v reakcii uviedla, že v súčasnosti neexistuje “nijaká dodávka, predaj, ako ani odbyt pre privátny sektor”. “Ak niekto privátne ponúka vakcíny, ide pravdepodobne o falošné vakcíny,” dodal výrobca.

- Reklama -